Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.05

Vízbe fulladt egy 57 éves férfi a balatonfüredi strandnál

Pénteken kora este értesítette a strandon szolgáló vízimentőt az egyik hozzátartozó, hogy nem találnak egy 57 éves férfit. Elmondása szerint akkor már nagyjából másfél órája nem tudták, hogy hol van a férfi, s már aggódtak.
A strandon azonnal megindult a kutatás. A parton és a vízben is keresték a férfit.
A vízimentő irányításával a strandolók közreműködésével alakították ki a csatárláncot, amelynek köszönhetően a jelzéstől számított kicsivel több mint húsz perc múlva a férfi élettelen testét kb. 140 cm-es vízben megtalálták.

A férfit azonnal a partra vitték, ahol a strand vízimentője megkezdte az újraélesztést.  
Közben a helyszínre riasztották a Rupert sürgősségi mentőhajót, valamint megérkezett az Országos Mentőszolgálat esetkocsija.
Vízi és szárazföldi mentők küzdöttek a férfi életéért, de a reanimáció sikertelen volt, a férfi meghalt.

 

balatonba-fulladt.jpg

(A fotó Tihanyban a Gödrös strandon készült, ahol egy 50-60 év közötti férfi életéért küzdöttek a vízi és szárazföldi mentők. Sikerrel! Forrás: vízimentők.hu)

 

Csütörtökön két embert sikerült visszahozni a vízimentőknek


Szinte egy időben két embert, Balatonlellén egy nőt, míg Tihanyban egy férfit kellett újra éleszteni azt követően, hogy élettelen testüket a partra vitték.
Nem sokkal 11 óra után lett rosszul egy 70 éves nő a balatonlellei strandon. Munkatársunk azonnal a helyszínre futott.


Életjeleket nem mutatott, ezért kollégánk, egy külföldi strandoló segítségével megkezdte a reanimációt. A VMSZ Ábrahámhegyről indította a sürgősségi mentőhajót, amelynek személyzete, valamint az Gyermekmentő Alapítvány helyszínre riasztott egysége, a mentőhelikopter személyzetével közösen küzdöttek a nő életéért.


A nőt majd egy órás újra élesztés után a helikopterbe vitték, de felszállás előtt újra leállt a keringése és így újra kezdték a reanimációt. A második beavatkozás után sikerült olyan stabil állapotba hozni, hogy a mentőhelikopter kórházba vitte.
A nőről időközben kiderült, hogy néhány napja a szívével kezelték, így valószínű, hogy rosszul lett a vízben.


Közben Tihanyban egy élettelen férfit vettek észre a strandolók, ahogy a vízen lebeg. Őt is a VMSZ munkatársak kezdte újraéleszteni azt követően, hogy a vízből kimentették. Feltehetően ez a férfi is rosszul lett és így kerülhetett a vízbe. Őt hamar, a második-harmadik kompresszió után már sikerült visszahozni, ettől kezdve ugyan mg eszméletlen volt, de már spontán légzése alakult ki.
Ehhez az esethez Tihanyból indult a Rupert sürgősségi mentőhajó, valamint a szárazföldön az OMSZ estekocsija. A férfi állapotát stabilizálták és a mentő autó kórházba vitte.

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a három eset kapcsán, különös tekintettel a kánikulára, fokozott óvatosságra inti a különböző betegségekben szenvedőket.  Számukra ugyanis a fürdőzés, ami együtt jár a napon tartózkodással fokozottabb veszélyt jelent, mint az egészséges szervezetű emberekre -  értesült honlapunk Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivőjétől.