Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.14

Uniós oltalmat kapott a Balatoni hal

A Balatoni hal uniós oltalomban részesült. "Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén "Balatoni hal" -nak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.

A "Balatoni hal" tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

A "Balatoni hal" földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. A "Balatoni hal" fogassüllő húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

A "Balatoni hal" földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó "balatoni sudár" vagy "varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. A "Balatoni hal" földrajzi jelzéssel ellátott ponty húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető - fogalmaz az Agrárminisztérium hétfőn kiadott közleménye.

haltelepites-balaton.jpg