Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.01

Nem kellett a balatoni hal a vendéglátósoknak

Sokan panaszkodtak arra, hogy a Balatonnál nem lehet a tóból kifogott balatoni halat kapni.

Nemrégiben lehalásztak sok balatoni halat és eladásra kínálták, de mindössze két vendéglátós élt a lehetőséggel a Magyar tenger partján.

A napokban a Keszthelyi Televízió számolt be arról, hogy a Sió zsilip kinyitásával a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. többek között rengeteg nem őshonos pikkelyest emelt ki a vízből a zsilipnél lévő halcsapdákból.

balatoni-hal.jpg

(Fotó: Keszthelyi Televízió)

A kárászokat, keszegeket, busákat, angolnákat, amurokat vendéglátósoknak kínálta fel a cég eladásra.

A cég vezetője Szári Zsolt a keszthelyi médiának azt mondta, mindössze 1 tonna hal kelt el, vittek a fővárosba is, viszont a balatoni vendéglátósok közül is csak kettőnek kellett hal, az is keszeg.

Juha Gyula az egyik vendéglátós így fogalmazott:

„Szégyelljük magunkat, nagyon szégyelljük magunkat, hogy külföldi halat kell árulni a Balatonon. Ezen el kéne gondolkodni, hogy mondjuk román, üzbég, egyebek…annyi helyről hozzák a halat különböző mirelit cégek. Lejönnek, az első kérdés: ugye balatoni Oszi bácsi? Hát most mit mondjak, dehogy balatoni kérlek szépen. – Honnan van? – A vízből. Kész ennyi, nem lehet balatoni halat kapni. Szégyen.”

Mindennek ellenére a Balatoni Halszövetség továbbra is azon fáradozik, hogy egész évben tudjanak vásárolni balatoni halat a vendéglátósok, az éttermek és a sütödék.