Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.08

Gyermekmentési pontot adtak át Balatonlellén

Gyermekmentési pontot adtak át szerdán Balatonlellén, a 140 négyzetméter alapterületű bázis a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében a helyi önkormányzat, cégek és magánemberek támogatásával épült meg, ehhez hasonló létesítmény nincs máshol az országban.  Az MGYA a mentőszolgálattal közösen 15 éve üzemeltet nyaranta gyermek-mentőorvosi kocsit a Balaton déli partján.
 
Az átadó ünnepségen Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Balatonlellén évek óta szolgálatot teljesítő gyermek-mentőorvosi kocsi szükségességét bizonyította, hogy több ezer esetben végzett valamilyen ellátást.

balatonlelle-gyermekmentesi-pont-2022.jpg

(Ács Balázs, a Masterplast Kft. alelnöke (j5), Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke (j4), Topa Tamás, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársa kislányával (j3), Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára (j2) és Pápai György, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) orvos-igazgatója (j) átvágják a nemzeti színű szalagot a balatonlellei gyermekmentési pont átadásán 2022. június 8-án. A 140 négyzetméter alapterületű bázis a Magyar Gyermekmentő Alapítvány és az OMSZ együttműködésében a helyi önkormányzat, cégek és magánemberek támogatásával épült meg, ehhez hasonló létesítmény nincs máshol az országban. MTI/Varga György)

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója úgy fogalmazott, mind a 8500 mentődolgozónak öröm, hogy a gyermekmentési pont megvalósult Balatonlellén. Beszélt arról is, hogy a mentőszolgálat évente több mint 1,2 millió esetet lát el országszerte, köztük több mint 40 ezer esetben gyerekeknek nyújt segítséget.

Gesztes Éva, az MGYA elnöke elmondta, a 140 négyzetméteres alapterületű új bázis megépítése 75 millió forintjába került az alapítványnak, amit egyszázalékos felajánlásokból, valamint cégek és csaknem ezer magánember adományaiból fedezett. Közlése szerint két éve határozták el, hogy megépítik az állomáshelyet, amely egy hét múlva, a szünidő kezdetétől augusztus végéig végzi szolgálatát - tette hozzá.
Mint kifejtette, az új bázis fedett mentőbeállóval, autótöltési lehetőséggel, mosóval, raktárral is ellátott. Az ambuláns ellátásra érkezőknek rendelkezésre áll egy gyermekbarát vizsgálóhelyiség. A munkaidejükön túl itt szolgáló személyzet számára pihenőszobákat, a családtagjaik részére pedig vendégszobát is kialakítottak, hogy minél többet lehessenek együtt.
"Egy lépést tettünk a családbarát munkahely felé" - fogalmazott Gesztes Éva.

balatonlelle-gyermekmentesi-pont-2022-2.jpg

Az MTI kérdésére elmondta, a balatonlellei mentőállomás részeként működik az új gyermekmentési pont. A tó déli partján korábban nem volt gyermekmentés, és kellő közelségben sem található gyermekgyógyászati klinika - indokolta a bázis szükségességét.

Az északi parton alacsonyabbak az esetszámok, ott egyelőre nem tervezik hasonló gyermekmentő pont kialakítását, igaz forrásuk sem lenne rá - tette hozzá.  
Ács Balázs, az MGYA fő támogatójának számító Masterplast Nyrt. alelnöke arról beszélt, hogy hét éve működnek együtt az alapítvánnyal. Elismeréssel szólt arról, hogy több partnercég, illetve "kolléga" csatlakozott a lellei gyermekmentő pont megépítéséhez, önköltségi áron, vagy ingyen adva terméket, szolgáltatást, munkaidőt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI kérdéseire elmondta, hogy a munkájukat két alapítvány segíti, az egyik a MGYA, a másik a Szent Márton Alapítvány.

Az együttműködésben az alapítványok biztosítják az esetkocsikat, a szükséges speciális felszereléseket, illetve Balatonlellén a gyermekmentési pontot, míg a mentőszolgálat finanszírozza az ott szolgálatot teljesítők bérét, és mentésirányítási központjából riasztják őket. "Nagyon fontos, hogy Balatonlellén, az új gyermekmentési ponton kórházi szinten látják el a kicsiket" - fogalmazott.