Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.29

Érettségit vett, hogy a balatoni strandbüféjét üzemeltethesse

A 60 éves, büntetlen előéletű férfi vádlott egyéni vállalkozóként 1987 óta üzemelteti a balatongyöröki strand egyik vendéglátóhelyét. Mivel a vendéglátó tevékenység folytatása szakképesítéshez kötött és azzal a vádlott nem rendelkezett, 12 évvel ezelőtt ismeretlen személytől 50 000,-Ft-ért vásárolt egy 1994. június 6. napjára keltezett, a Báthory István Vendéglátóipari Szakközépiskola nevében kiállított és a vádlott személyes adatait tartalmazó érettségi bizonyítványt.

balatongyorok-strand.jpg

A hamis okirat az eredeti okmány grafikai sajátosságainak felhasználásával, bélyegzőkészítési és könyvkötészeti alapanyagok és módszerek, illetve kézi irodatechnikai eszközök alkalmazásával elállított hamisítvány.

A Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatala 2020. október 6-án elrendelte a vádlott egyéni vállalkozói tevékenységének ellenőrzését és egyúttal felhívta a vendéglátóhely üzemeltetéséhez a jogszabályokban előírt képesítést igazoló bizonyítvány, egyéb engedélyek, székhelyhasználati jogosultságot igazoló okiratok megküldésére.

A hatóság végzésében foglalt felhívás alapján a vádlott a hamis bizonyítvány digitalizált példányának jogszabályban előírt hitelesítéssel ellátott hiteles másolatát megküldte a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának.

Mivel a megfelelő elektronikus hitelesítéssel rendelkező papír alapú közokiratról készített elektronikus másolat is közokiratnak minősül és az eredeti közokiratéval azonos bizonyító ereje van, a vádlottal szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit a Zala Megyei Főügyészség ügyésze.