Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.09

Compót és vörösszárnyú keszeget telepítenek a Balatonba

Rendkívüli compó- és vörösszárnyú keszeg telepítést végez szerdán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., hogy színesítse a horgászzsákmányt a tavaszi idényre - számolt be Szári Zsolt, a cég vezérigazgatója az MTI-nek kedden.

 

compo.jpg

 

A tervek szerint compóból a cég éves telepítési kötelezettségének ötszöröse, 1000 kilogramm kerül majd a tóba. A Balaton vízgyűjtőjén nevelt, kifogható méretű, két- és háromnyaras halakat négy különböző helyszínen engedik a vízbe (Balatonszemesen a Lapos-parton, Balatonkenesén a helyi horgász egyesület tanyájánál, Alsóörsön a hajókikötőnél, valamint Csopakon az Apáca strandon).
Balatonföldvár Keleti-strandján 700 kilogramm vörösszárnyú keszeget telepítenek a tóba, készülve a júniusban itt megrendezésre kerülő műlegyes országos horgászbajnokság egyik fordulójára.
A compó és a vörösszárnyú keszeg is őshonos a Balatonban. Érzékeny halfajok, amelyeknek csökkent az élettere az idegen halfajok elszaporodása és a nádasok visszaszorulása miatt. Ezért kezdték meg pár éve a telepítésüket a tóba. A compó 2016-ban megkapta az év hala címet. MTI

(Fotó: Compó/Wikipédia)