Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.07.31

Augusztustól megváltozott Letenyén a Ságvári, Sénig, Zalka utcák neve

A letenyei képviselő-testület július 31-én (szerdán) utcanevek megváltoztatásáról hozott döntést.
Részlet az előterjesztésből:
"Magyarország önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.)  bekezdése szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti
a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.
A Zala Megyei Kormányhivatal Főigazgatója a ZAB/030/342-1/2013. számú  tájékoztatást kérő levelében felhívta a képviselő-testületünk figyelmét arra, hogy Letenyén a Ságvári Endre utca, a Sénig Ferenc utca és a Zalka Máté utca elnevezése ütközik a Mötv. hivatkozott rendelkezésébe."

 

letenye-kepviselo-testulet.jpg

 

Az ülésen Bíró Gyula vezetésével  jelent volt a Sénig Ferenc utca küldöttsége is, akik 54 aláírással kérték, hogy utcájuk nevét az utca közelében lévő, a város szimbólumának számító több mint 500  esztendős Letenyei Platán miatt is Platánfa utcára kereszteljék át. A testület természetesen úgy döntött, ahogy azt a Sénig utcaiak kérték.
A szavazást követően a Ságvári Endre utca új neve Pozsonyi utca lett (régen is ez volt a neve). A Sénig Ferenc utca neve Platánfa utcára változott, míg a Zalka Máté utca a Deák Ferenc utcanevet fogja használni augusztus 1-től.  Az okmányok cseréje a lakosság és az egyéni vállalkozók számára ingyenes, a lakcímkártyákat a Letenyei Közös Önkormányzati Hivatal igényli le és juttatja el a lakókhoz, akiknek a továbbiakat szintén díjmentesen az okmányirodában kell intézniük.