Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.14

Árvíz - Két település lakóit kitelepítik Zalában

Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítik vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket - jelentette be az országos katasztrófavédelmi főigazgató vasárnap Lentiben.

Bakondi György a védekezési munkákról a Zala megyei településen tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, még sötétedés előtt kihozzák őket a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést.
Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - jelezte Bakondi György.

 

zala-megye-arviz.jpg

 

(A katasztrófavédelem szakemberei várakoznak a  lezárt, vízzel borított úton a Zala megyei Gáborjánháza határában 2014. szeptember 14-én. Az áradás által elzárt négy település, Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa továbbra is megközelíthetetlen közúton, mert mintegy félméteres víz borítja azokat, ezért Szlovénián keresztül próbálják megközelíteni őket. Fotó: MTI - Varga György.)


Vasárnap délig összesen 168 embert telepítettek vagy menekítettek ki, Zalában Lentiből, Murarátkáról és Nemesnépről, de Siófokon, a vasi Csákánydoroszlón és a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten is szükség volt kimentésekre. A többség nem igényelte a közösségi elhelyezést, mindössze 24 embernek kellett szállást és ellátást biztosítani - részletezte.
Zala megyében négy települést nem lehet megközelíteni közúton, Bödeházát, Szijártóházát, Zalaszombatfát és Gáborjánházát, ahol összesen 220-an élnek. Országszerte 32 út van teljesen lezárva, 24 részlegesen. A zalai Rédics és Csömödér között, valamint a somogyi Bábonymegyernél a vasúti közlekedés is szünetel, mert a töltést alámosta a víz. Körmenden vasárnap délben nehézteherautókkal terhelték le a régi vasúti hidat, nehogy elsodorja azt a Rábán várható áradás.
Több mint 120 ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Erre akkor lesz lehetőségük, ha az elöntést okozó túlcsordult lendvadedesi víztározónak nem lesz vízutánpótlása, de addig is vasárnap néhány órára ismét visszatérhettek az emberek, hogy a szükséges holmijaikat magukkal vigyék a házukból.
Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökeként arról beszélt, hogy jelentős károkat okozott a lendvadedesi tározóból szombaton lezúduló víz Rédicsen, de hasonló veszélyhelyzet már nincs. Kitért arra is, hogy a most elzárt négy településre vasárnap délelőtt orvost és élelmiszert tudtak bejuttatni. Szukics Ferenc megbízott Zala megyei rendőrfőkapitány azt mondta: a 122 zalai rendőr mellett 54 készenléti rendőr teljesít szolgálatot Lenti térségében. A készenléti rendőröknek az a feladatuk, hogy a kitelepítettek otthonaira, azok vagyonbiztonságára vigyázzanak.

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz-KDNP) kifejtette: képviselőtársaival folyamatosan járják a várost és informálódnak, hol szükséges újabb beavatkozás az áradás miatt. A kitelepítetteket is tájékoztatják, és igyekeznek megnyugtatni őket, hogy a saját biztonságuk érdekében kell egyelőre távol lenniük az otthonuktól.