Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.08.13

Szívesen dolgoznál a kereskedelemben?

Gyerekkorban szinte mindenki szívesen játszik eladósat. Órákig tartó játék kerekedik belőle, megunhatatlan, hiszen minden vásárló és persze minden vásárlás más és más, sosem egyforma. Nem csoda, hogy a gyerekek olyan csodálattal nézik, ahogy a felnőttek igazi világában az eladók a boltokban sürögnek, forognak. Biztosan emlékszel te is a gyerekkorodból az ikonikus boltokra és vele együtt az eladókra.

 

Aztán persze vannak szerencsére szép számmal olyanok is, akik felnőttként is benne ragadnak a szerepben, és szívesen dolgoznának a kereskedelemben. Ehhez nincs is más teendő, mint az általános iskolai bizonyítványodra és egy egészségügyi alkalmasságira, és már be is iratkozhatsz az Alfakapos.hu kereskedelmi tanfolyamára.

 

 

kereskedelem-2022.jpg

 

 

 

Mit csinál egy kereskedelmi szakember?

 

Félretéve a rossz gondolatokat, egy valódi, szakképesített eladó igen sokrétű feladatkört lát el, és egyfolytában pörög, akár a vásárlói térben, akár a raktárban van. Az eladó:

 

- részt vesz a készletezésben és a raktározási teendőkben,

- kialakítja és fenntartja a bolt belső terét és polcképét,

- gondoskodik arról, hogy a termékek az árutérbe kerüljenek, megfelelően ellátva árcímkékkel,

- pénztárgépet használ, valamint további analóg és digitális eszközöket is kezel.

 

Ha pedig ez még nem lenne elég, az eladó kiszolgálja a vásárlókat, segít nekik a választásban, információt ad a termékekről, és persze kezeli a vásárlói panaszokat, így arra is szükség van, hogy jó kommunikációs készségekkel rendelkezzen.

 

Mindemellett persze szükséges az is, hogy képben legyen a vonatkozó törvényi előírásokkal, így a fogyasztói érdekvédelmi szabályokkal, a környezetvédelmi és az energiagazdálkodási előírásokkal is. Nem olyan egyszerű munkakör, ugye?

 

Melyik boltban tudod elképzelni magad?

 

Persze sokféle üzlet létezik, az Alfakapos.hu szervezésében drogeristának vagy vegyiáru eladónak tanulhatsz.

 

Drogeristaként értelemszerűen drogériákban fogsz tudni elhelyezkedni, és az ott kapható szépségápolási cikkek melllett jártas leszel a női higiéniai termékekben, az ott árusítható gyógyszerekben, gyógyhatású készítményekben, táplálékkiegészítőkben, állateledelekben és ápoló-, mosó- és tisztítószerekben.

 

Ezzel szemben vegyiáru eladóként a különféle veszélyességi kategóriájú termékek tartoznak majd hozzád, és fontos lesz, hogy mindent tudj róluk!

 

Ne add fel az álmaidat!

 

Ne hallgass senki másra, csak magadra! Ha az az álmod, hogy eladó légy, kezdd el a képzést mihamarabb, hogy amint lehet, munkába állhass!

 

A közhiedelemmel ellentétben az eladói munka nem egyszerű, ugyanakkor roppant fontos. Ha jól végzed a munkád, akkor nemcsak a forgalmat növeled, de naponta több tucat embernek okozol örömet kedves, barátságos és emberséges hozzáállásoddal, majd azt veszed észre egy idő után, hogy már miattad érkeznek és vásárolnak, és szeretik, ha te szolgálod ki őket.

 

Hát nem nagyszerű az ilyen kapcsolatok kialakulása? Biztosan neked is vannak kedvenc eladóid, légy te a kedvenc eladója valaki másnak!