Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.29

Ipari feltámadás Székesfehérváron

A rendszerváltás keltette privatizáció ugyan több állami céget sodort a csőd szélére, mégis akadtak olyan ipari települések, ahol e következményeket már előre megállapították és időben cselekedni tudtak ellene.

 

Nem volt ez másként az egyik legnagyobb magyar városunk, Székesfehérvár esetében sem. Korszerű iparának kialakulása több mint 2/3 évszázadra tekint vissza. A Közép-Dunántúli megyeszékhelynek újjáépítését követően kismértékben stagnált gazdasági növekedése, köszönhetően a Dunaújváros fémipari támogatásainak előnyben részesítése miatt. Ipargazdaságuk mentésére a 90-es évek első felében több ízben is telepítettek be külföldi érdekeltségű multinacionális vállalatokat, ezzel párhuzamosan pedig igyekeztek kiépíteni a város ipari parkját is, melynek fokozott fejlődése odáig jutott, hogy napjainkra a Közép-Dunántúl bruttó hazai termékének csaknem harmadát teszik ki. Mind a főváros közelsége, mind a több 20 éve jelen lévő iparvállalatok révén jelentős külföldi tőke beáramlással rendelkezik.

 

szekesfehervar-allas.jpg

 

Tekintve, hogy az ágazatokban felkínált állások száma egyre gyarapodott, úgy már a 2012-es évtől gyorsan megindult a helyi munkavállalók száma. A több mint 25 %-kal lecsökkent munkanélkülieket napjainkban főként elektronikai, vagy élelmiszergyártási ágazatokon belül foglalkoztatnak, főként olyan önálló nagyvállalatoknál, melyek külföldi nyomástól és teljesítménykényszertől mentesen üzemelhetnek, világszínvonalú termékeket kibocsátva a globális piacra. Látható, hogy e nagyváros gazdaságpolitikájának terén is képes volt előrébb lépni.

 

A piaci versenyképességét többek között kifejlett infrastruktúrájának is köszönheti, mivel az M7-es gyorsforgalmi pályán kívül további 8 közúti főútvonalról, valamint 5 vasúti vonalon keresztül is meg tudjuk közelíteni, amelyet tovább tetéz kiterjedt egészségügyi és oktatásügyi hálózata. Az ipari cégek töretlen minőségi termelését azonban csak megfelelően szakképzett ipari szakmunkások, illetve szakképzett dolgozókkal érhetnék csak el. A közel 98 ezres lélekszámú helyi lakosság számos oktatási intézményben készítheti fel (akár ezeknek a fenti iparágaknak a képviseletére is) a növekvő nemzedéket, ugyanis mintegy 23 általános-, 24 közép-, illetve 5 felsőfokú iskola van jelen.

 

Amint pályakezdés előtt álló gyermekünk, esetleg mi magunk kívánunk elhelyezkedni és/vagy szakosodni egy helyi multinacionális vállalatnál, mint a „koronaváros” legnagyobb termelői közé sorolható mechatronikai cégeknél, úgy felsőfokú mechatronikai mérnökképzésünket helyben is el tudjuk végezni, hiszen a Pannon-egyetem kihelyezett székesfehérvári székhelyű mérnöki karán ilyen alapképzésre is jelentkezhetünk. A folyamatirányító, vagy mérnöki munkalehetőségeken kívül ugyanakkor szép számmal bukkanhatunk Fehérváron is betanított állásokra, vagyis előképzettséghez nem köthető termelésközi pozíciókra egyaránt. A megyeszékhelyen több mint 3 ezer megpályázható álláslehetőségre vetítve mintegy az annak ötödét kitevő szakipari végzettséget megkövetelő pozíciók közül is természetesen kedvünkre válogathatunk. Részletes információk itt találhatók.

 

A több műszakot felölelő betanított pozíciók esetleges fizikai megterhelései ellenére néhol kiemelt, termeléssel arányos bérezésben részesíthetnek, azonos bánásmód, valamint korszerű munkakörülmények tükrében. Amint felsőfokú tanulmányaink során, ezen elektronikai területen lettük „kiképezve”, úgy mind a gyakorlati helyen kiépített munkáltatói kapcsolattal, mind pedig a bőséges álláskínálattal együttesen ígéretes jövő elé nézhetünk e megyei jogú város ipargazdaságának nemzetközi szinten is ismertebbé válásának útjában. Legyünk elégedettek munkaerő-piaci pozíciónkkal, ugyanis munkánkkal nemcsak a hazai gazdaság növekedését, de a robotika iránti fejlesztési igényeket előidéző tényezőkké válhatunk. E jelző személytelen hangzásán túl tehát egy sokkalta magasztosabb elhívatás rejlik, így egyfajta küldetésként is felfoghatjuk