Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.28

A munkahelyi kiégés veszélye

Manapság egyre gyakrabban halljuk a munkahelyi kiégést és annak veszélyét. Leggyakrabban talán a tanári és orvosi pályán dolgozókról olvashatjuk ezeket, de nem egyedi más szakmákban sem.

A kiégést gyakran keverik a depresszióval és a túlzott stresszel, de az annál összetettebb. A kiégésre leginkább a motiváltságunk elvesztése, hatékonyságunk csökkenése, életkedvünk romlása és a feszült gazdasági és lelki eredetű stressz jellemző, ami egy lassú szellemi és fizikai leépüléssel járhat, ha az ember nem kezeli ezt időben.

 

miskolc-allas.jpg

 

A legnagyobb külső nyomást a társadalom helyezik ránk a reklámjain és hirdetésin keresztül. A közösségi oldalakon szembejövő „ sztár” élet azt sugallja nekünk, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha sokat keresünk, és ha sokat költünk. Ez a fajta nyomás sokakban egy szorongást idézhet elő, amiért a munkába hajszolják magukat. Több munkát vállalnak a nagyobb fizetés reményében, de a nagyobb fizetéssel és a megnövekedett ledolgozott órák számával az élet egyéb területeiről vesszük el az időt. Családunk esetében a közösen együtt töltött programoktól, ismerőseink barátainkkal együtt töltött hétvégi találkozóktól. Összességében minden olyan dologtól, ami nem összeköthető a munkahelyünkkel. Ez a fajta kettősség érzés egy ellentétes szorongást idézhet elő, és a kilátástalanságban motivációnkat vesztve kerülhetünk a kiégés fázisába.

 

Mit tehetünk ekkor?

 

Elsősorban csökkentjük a munkába fektetett időnket, és megpróbálunk kikapcsolódni és pihenni, időt szánni sajátmagunkra és másokra.

 

Amennyiben rövidtávon ez sem működő képes, úgy abban az esetben elgondolkozhatunk a munkahelyváltáson. Kiszabadulni a megszokott mókuskerékből és váltani valami kevésbé stresszes munkára. A MiskolcAllas.hu ebben segíthet nekünk, ahol a város állásai között szaktudásunknak megfelelően tudunk keresni az állások között. Ha érdeklik a részletek kattintson.

 

Fontos mérlegelni, hogy egészségünk és ismeretségeink mennyire fontos számunkra, és ha úgy érezzük, hogy rossz irányba haladunk akkor idő előtt megtenni a lépéseket.