Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.04.15

Akár egy kis Tündérkert is létesülhet a letenyei Öreg-hegyi boronapincénél

A letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete április 14-én rendezte meg a belsőleg is megújult Öreg-hegyi boronapince avatóünnepségét. A program elején a Cselényi József Attila vezette helyi Mákvirág Citerazenekar játszott népi dallamokat, majd Timár József a Letenyei Versmondók Körének tagja szavalt egy az alkalomhoz illő verset.

 

 

Molnár Ferenc az egyesület elnöke beszéde során elmondta: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül Borturisztikai Szolgáltatások Bővítése a Letenyei Kistérségben címmel megírt sikeres pályázatukon a Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete 10.776 eurót azaz 2.995.148 ft-ot nyert el. A pince megújult belső tere társadalmi munkában készült el, a tagságon túl az elnök külön köszönetet mondott a precíz munkáért Kozári Imre ácsnak és Tóth József festőnek is. Mint elhangzott: a létesítmény immár nem csak saját, hanem zalai borturisztikai rendezvények megtartására is alkalmassá vált. V. Németh Zsolt A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára avatóbeszédében szólt arról, hogy a magyar vidék felemelkedését szolgáló Darányi Ignác Tervben további 6.2 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből sikeres pályázat esetén remélhetőleg Letenye és környéke is jelentősen részesedhet. 

 

 

A megújult Öreg-hegyi boronapincét Farkas Károly plébános szentelte fel. Pohárköszöntője során Halmi Béla polgármester szólt arról, hogy ez a beruházás is egy újabb pluszt jelent a jövő januárban 27 települést magába foglaló leendő letenyei járás számára. A polgármester nagyon jó elképzelésnek tartotta azt is, hogy a letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők csatlakozni kívánnak a Zalából útjára indult Tündérkert mozgalomhoz, így, – amennyiben az anyagiak is rendelkezésre állnak – őshonos magyar növényfajták kerülhetnek kiültetésre az Öreg-hegyi boronapince környezetébe. A program végén népdalokat adott elő a Csentei Petőfi Sándor Művészeti Együttes Énekkara, majd ismét a Mákvirágok játszottak sőt nem kis meglepetésre a citerazenekar egyik hangszerét V. Németh Zsolt államtitkár is megszólaltatta. Az avatóünnepség a Ságvári és Fiai Kft-nek köszönhetően mangalica kóstolóval zárult.