Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.10.23

A vérbe fojtott 1956-ra emlékeztek Letenyén + videó

A letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár által szervezett 1956-os Forradalomra és Szabadságharcra emlékező ünnepségen Letenye Város Fúvószenekarának térzenéje után elsőként Varga Attila versmondó szavalta el Kozma László: 1956. november 7. Gérecz Attilához című versét. A koszorúzást követően a letenyei Oláh Norbert mondta el egy névtelen költő, Te pesti srác című költeményét.
A program az éppen aznap 56 éves Halmi Béla polgármester ünnepi köszöntőjével folytatódott. Videó !

Halmi Béla után az ünnepség szónoka Csete Örs az ötvenhatos halálraítéltek fotósa, az 1956.hu honlap tulajdonosa mondta el ünnepi beszédét. 

Csete Örs - a japán nyelven 10 ezer példányban is - kiadott 1956-ról szóló könyvéből öt olyan emberi sorsot vázolt fel, melyeknek mindegyike korunkban is példát, utat mutat. Csete Örs napi leckéket is említett. 

 

Mint fogalmazott: ha például bármelyikünk önzetlenül naponta egy kicsit is tesz akár Letenyéért, az máris előreviszi közösségépítő ügyünket. Csete Örs 1956-ról szóló honlapja az alábbi linken tekinthető meg:

www.1956.hu/index23.html


A megemlékezés végén a nagykanizsai Farkas Tibor énekmondó és Horváth István Radnóti-díjas versmondó zenés-irodalmi összeállítását hallhatták a letenyei 1956-ra emlékező ünnepség résztvevői.