Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.01

A politikusok rossz döntései miatt halt meg közel 1 millió magyar

A II. világháború vágóhídjára kivezényelt, ott meghalt letenyei, egyedutai, béczi apákra, férjekre, nagyapákra, testvérekre emlékeztek a Hősök napján.
A Hóvirág óvoda előtt lévő emlékműnél a május 25-i megemlékezés kezdetén köszöntötte a jelenlévőket Kovács Emilné a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Letenyei Szervezetének elnöke. A koszorúzást követően az Andrássy Gyula Általános Iskola tanulóinak szavalatai következtek, majd Halmi Béla polgármester mondta el ünnepi beszédét. Végül az árvák, a családtagok helyezték el virágaikat. A II. világháborúban 340-360 ezer magyar katona halt meg, az ország összvesztesége 830-950 ezerre tehető, ami az akkori lakosság 6,49 százaléka volt.Letenye vesztesége 131 fő volt.

letenye-hosok-napja-1.jpg

letenye-hosok-napja-2.jpg

letenye-hosok-napja-3.jpg

Az idő előrehaladtával évről-évre egyre kevesebben jönnek el a Hősök napi letenyei ünnepségre és már csak a hadiárvák vannak az élők sorában. Pedig a politikusok által gerjesztett értelmetlen háborús mészárlásokról egy évben egyszer már csak azért is érdemes megemlékezni, hogy a családok tudjanak az ősök sorsáról, akik közül nem egy sírját, holttestét, maradványait a mai napig sem találták meg. És azért, hogy mindez még egyszer soha ne történhessen meg, legfőképpen pedig azért, mert a múlt ismerete nélkül nincs jövőnk...