Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.10.24

A múlt lezárását hiányolták az 56-os letenyei ünnepségen

Letenyén október 23-án a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében került sor az 56-ra emlékező ünnepségre.

letenye-56-os-unnepseg-1.jpg

Letenye Város Fúvószenekarának térzenéje után a helyi Bődör Krisztina szavalatát követően a letenyei 56-os megemlékezés szónoka Halmi Béla polgármester volt. A városvezető többek között szólt arról, hogy a múlt lezárása még most sem történt meg.
- A rendszerváltáskor sem néztünk szembe a közeli történelmi eseményekkel. 2004-ben az Európai Únióhoz való csatlakozásunkkor sem ismerték el az akkori hatalmak sem 1956-ot, sem 1989-et, a kommunizmus feletti győzelmet. Sőt az EU bünteti országunkat a brüsszeli bürokratákon keresztül - mondta a könyvtár előtti emlékműnél a letenyei polgármester.

letenye-56-os-unnepseg-2.jpg

letenye-56-os-unnepseg-3.jpg

letenye-56-os-unnepseg-4.jpg

A szónok után a kistolmácsi Molnár Tamás versmondását hallhatták a megemlékezés résztvevői. Az ünnepség során a becsehelyi születésű Gál Anasztázia filmrendező is szólt az ünneplőkhöz. A Zala Györgyről filmet készítő ifjú hölgy gyűjti a zalai ötvenhatosok beszámolóit és azokat közzé kívánja tenni. Mint mondta: az idősek beszámolóit hallgatva egy közelebb kerül 1956 megértéséhez.
A letenyei megemlékezés - melyen jelen volt Cseresnyés Péter nagykanizsai polgármester is - a zalaegerszegi Énekmondó Együttes zenés műsorával ért véget, végül a városi fúvószenekar játszotta el a Szózatot.