Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.10.06

A levert szabadságharcra és az Aradi tizenháromra emlékeztek a letenyei Andrássyban

Az Aradi vértanúkra emlékező városi ünnepség október 5-én (pénteken) került megrendezésre a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola udvarán lévő, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület által közel 15 éve adományozott Battyhány szobornál.

 

 

Elsőként a Cselényiné Erős Enikő vezette iskolai énekkar dala hangzott el, majd a nyolcadik és hetedik osztályos tanulók műsorral emlékeztek meg az Aradi tizenháromról.
A műsor során többek között elhangzott, hogy a magyar honvédsereg 1849. augusztus 13-án, Világosnál letette a fegyvert az osztrák császári hadak segítségére siető cári erők előtt. Kossuth Lajos elásatta Orsovánál a magyarok szent koronáját és a kormánnyal együtt Törökországon át elmenekült. A szabadságharc elbukott. Elkezdődött a megtorlás, a szenvedés. A reménytelenség sötét leple terült a magyar népre.

 

 

A magyar szabadságért és függetlenségért vívott küzdelemnek már a harcok alatt is rengeteg áldozata volt. Az 1848. október hatodikán kivégzett Battyhány Lajos miniszterelnök és a 13 katonai vezető mártírhalála pedig nyitánya volt a kíméletlen bosszúállásnak.
1850 tavaszáig mintegy 100 főt végeztek ki, 1200 tisztet várfogságra vagy kényszermunkára ítéltek, 40-50 ezer katonát soroztak be a császári hadseregbe külföldre. Ezrek kényszerültek Kossuth Lajoshoz hasonlóan, hazájuk elhagyására.

 

 

 A Rózsásné Timár Zsuzsanna által felkészített diákok előadását követően Cselényi Attila gitárral előadott dala közben Halmi Béla polgármester, Farkas Károly plébános, Birkás Zoltán kistolmácsi polgármester, az iskola részéről Bedő Ildikó igazgató és Pusztai Ferencné igazgató-helyettes valamint az intézmény tanulói helyezték el koszorúikat, mécseseiket a mellszobornál. 

 

A letenyei ünnepség a Szózat közös eléneklésével zárult.