Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.06.15

A lakosság hordta össze a 70 millióból felszámolandó illegális hulladéklerakót Pusztamagyaródon

Közel 70 millió forint támogatást nyert a Zala megyei Pusztamagyaród határában lévő, illegális hulladéklerakó felszámolására a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás - közölte a ZALAISPA Társulás az MTI-vel.
    A hulladékot Pusztamagyaród és a környező települések lakossága illegálisan rakta le az érintett területen. A lerakót az önkormányzat nem jelölte ki szeméttelepnek, azt ilyen funkcióval nem üzemeltette, a lakosság a hulladékot egyszerűen a területre szállította és ott lerakta.
    Az egyhektáros szeméttelep szabadon megközelíthető, kerítése, sorompója nincs. A helyszíni bejárás és a geodéziai felmérés alapján az ingatlanon mintegy 8-9000 köbméter hulladékot helyeztek el. A lerakott, tömör hulladék csaknem az egész ingatlant beterítette, a földet 0,5-3,5 méter magas szemét borítja. 
    Az illegális lerakó felszámolását június elején kezdik meg, és a tervek szerint a lerakott hulladék kitermelése, szelektálása, elszállítása, valamint a terület elrendezése szeptember végéig befejeződik - ismertette Buza Beáta kommunikációs tanácsadó.
      A rekultiváció eredményeként megszűnnek az illegális hulladéklerakóval kapcsolatos környezetvédelmi problémák, a talaj és a felszín alatti vizek a továbbiakban nem szennyeződnek, a településen élők környezete pedig tisztább, egészségesebb lesz. A jelenlegi hulladéklerakó területén esztétikus és közegészségügyi szempontból is megfelelő terület alakulhat ki.
    Az illegális hulladéklerakó felszámolása több mint 77 millió forintba kerül, melynek 90 százalékát a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból, a fennmaradó összeget pedig önerőből finanszírozzák. MTI 2013. június 14., péntek