Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.08.21

A horvátok máris élvezhetik az EU-tagság előnyeit: el kell adniuk a légitársaságot, a bankot és a fél vasúttársaságot

horvatorszag.jpg"Új befektetőnek adná el a Croatia Airlines (CA) horvát nemzeti légitársaság részvényeinek 49 százalékát a horvát állam; a közlekedésügyi minisztérium szerint októberben hirdethetnek előzetes pályázatot, hogy felmérjék a befektetői érdeklődést. A minisztérium szerint a pontos részletek csak később derülnek majd ki, most még azt sem tették közzé, hogy pontosan mekkora bevételt remél az állam az esetleges üzlettől.
A horvátországi hírek szerint az indonéziai Garuda, a kínai Southern Airlines és az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága, az Etihad Airways társaságok lehetnek az esetleges befektetők. Horvátországra nagy nyomás nehezedik, hogy csökkentse költségvetési hiányát, ezért igyekszik az állam külön bevételeket szerezni. Az elmúlt két hónapban megkezdődött az utolsó állami bank privatizációja, valamint vevőt keresnek egy vezető állami biztosítási cégre és az állami vasúttársaság áruszállító részére is.
A Croatia Airlines a Star Alliance szervezet tagja, de az utolsó két évtizedben csak az állami támogatások miatt tudott tovább működni a cég. Miután Horvátország nyár közepén csatlakozott az Európai Unióhoz, az állam már nem nyújthat olyan támogatásokat a cégnek, mint korábban tette. A CA összesen 13 repülőgéppel rendelkezik, és 1100 alkalmazottja van. Előző évben a cég 86,9 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A CA vezetőség javaslatot tett a cég működésének átszervezésére, de ez 300 munkavállaló elbocsátását, illetve a bérek csökkentését is jelentené" - írja az MTI hírét alapul véve a Kuruc.info .