Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.16

A győrszentiváni fémesek többsége előzetesben marad+videó az elfogásról, házkutatásról

A január elején letartóztatott, több milliárd forintos adócsalással gyanúsított győri fémkereskedők közül tizenegynek az előzetes letartóztatását három hónappal meghosszabbította a Győri Járásbíróság, négyet pedig - helyt adva az ügyészi indítványnak - lakhelyelhagyási tilalom elrendelése mellett szabadlábra helyezett - tájékoztatta Máté Kinga szóvivő, bíró szerdán az MTI-t.
 Három ember ellen most is elfogatóparancs van érvényben - mondta. Emlékeztetett egyben arra, hogy a bíróság január 9-én rendelte el a csoport 14 tagjának előzetes letartóztatásba helyezését, egy további szereplő esetében pedig két nappal később született ilyen döntés.

    Mint arról az MTI akkor beszámolt, magyar, cseh és szlovák nyomozószervek együttműködésének eredményeként fogták el a csapat tagjait, akik közül egy már akkor is a jogerős szabadságvesztését töltötte. A kétszáz emberrel végrehajtott akció során 19 nagy értékű autót, köztük Bentley-t, Maseratit foglaltak le összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, a széfekből pedig 6 kilogramm aranyat.

    Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese akkor elmondta: a győri család tagjaira épülő bűnszervezet azt játszotta ki, hogy fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel nálunk bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unió általános szabályai érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. Mivel a láncba beiktatott strómancégek nem fizették be az általános forgalmi adót, a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.
   Tibor Gaspar, a Szlovák Rendőri Testület elnöke, országos rendőr-főkapitány szerint a szlovák költségvetést 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kár érte. 555 adóköteles tranzakcióról van szó az ügyben, 112 millió euró átutalásával. A szervezet elsősorban rezet szállított négy felvásárlócégnek.
    Vladimir Kram, a cseh rendőrség Korrupcióellenes és Gazdaságvédelmi Hivatalának igazgatóhelyettes pedig azt közölte, hogy a csoport Csehországban öt gazdasági társaságon keresztül 80 millió korona (920 millió forint) értékben követett el adócsalást, és emiatt nyolc embert fogtak el. MTI 2013. február 13.