Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.12

A fizetési felszólítás már nem szakítja meg az elévülést

A pénzkövetelés elévülésének megszakításához már nem elég az egyszerű fizetési felszólítás, pert kell indítani és azt végigvinni az adós ellen - közölte az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) egyik előírásával kapcsolatban a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda hétfőn az MTI-vel.
A követelések - így a pénzkövetelések - elévülési ideje nem változott, 5 év maradt az új Ptk.-ben is. Viszont jelentősen módosult az elévülés megszakadásának a szabálya. Amíg a régi Ptk. szerint elegendő volt az, ha a jogosult felszólította az adóst, ezentúl az elévülési idő megszakításához a kötelezettel szembeni bírósági eljárásra lesz szükség. A gyakorlatban ez peres vagy - az azzal egyenértékű - fizetési meghagyásos eljárás megindítását jelenti.
További követelmény az új kódex alapján - hívja fel az érintettek figyelmét az ügyvédi iroda -, hogy az így megindult eljárásnak érdemben és jogerősen le kell zárulnia. Amennyiben a peres eljárás bármely okból megszűnik - például a felperes eláll a keresetétől -, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha nem is került volna sor a perre.

birosag.jpg

Az új szabályokat csak az új Ptk. március közepi hatálybalépést követően keletkezett követelésekre kell alkalmazni. Így a korábban megkötött szerződésekből fakadó követelések elévülése - az 5 éves határidőn belül - továbbra is megszakítható egy írásos felszólítással. MTI