Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.10.30

A fiatalon elhunyt Gál Szilveszter emlékét is ápoló programsorozat indult Becsehelyen

A becsehelyi székhelyű Gál Szilveszter Diszfáziásokért és Építőipari Szakmunkás Tanulókért Közhasznú Egyesület (GÁSZI-DÉSZT) jövő májusi tartó előadássorozatot indított útjára a településen. A nyitó rendezvényre október 27-én (vasárnap) került sor a templomban. (Október 22. A dadogás elfogadásának napja.)
A 2010-ben 13 becsehelyi közreműködésével létrehozott egyesület alapítója Gál Anasztázia, a fiatalon elhunyt becsehelyi burkoló, Gál Szilveszter ikertestvére a megnyitó során szólt arról, hogy céljuk a beszédfejlődésben sérült (Szilveszter is ilyen volt) gyerekek, fiatalok és felnőttek felkarolása, a szakmunkásképzés népszerűsítése, a szakképzés és a munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítése.

becsehely-gal-szilveszter.jpg

becsehely-gaszi-deszt-egyesulet-1.jpg

becsehely-gaszi-deszt-egyesulet-2.jpg

Németh Géza polgármester örömmel fogadta a programsorozat indítását, melynek köszönhetően a település egy újabb szinfolttal gazdagodhat. Az eseményen szólt a jelenlévőkhöz a rendezvénysorozat fővédnökségét vállaló Pálffy István KDNP-s országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtó bizottságának alelnöke is. A képviselő biztosította az egyesületet arról, hogy - látva a jó célt és érezve annak súlyát - a rendelkezésére álló minden segítséget megad az egyesület munkájához. Pálffy István előadást is tartott a kommunikáció mai napig kialakult történetéről.


Horváth Gábor becsehelyi plébános köszönetet mondott, hogy a sorozat első állomására a templomban került sor, majd tematikus klubprogram keretén belül levetítésre került A király beszéde című történelmi filmdráma. A 2010-ben bemutatott mű VI. György brit király életére, valamint beszédhibájára, s annak kezelésére fókuszál. (Letenye Média

A becsehelyi Gál Szilveszter életútja:
Egy a millió ember közül. Boldogulása viszont nehezebb attól a perctől kezdve, hogy kiderült: beszédhibával, mégpedig dadogással küzd. A gyerekes csúfolódások még nem is voltak annyira bántóak számára, mint a felnőttek kegyetlen döntései. 7 évesen „kisegítő iskolába” kellett mennie, hiába volt ésszel megáldva. Aztán 14 éves szobafestő apja nyomdokaiba akart lépni, de közölték: nem lehet festő, mert „kisegítő iskolában” végzett. Többszöri meghallgatást és anyai közbenjárást követően végül burkolónak felvették, mondván: azt könnyű elvégezni. Pedig nagyon szeretett volna festő lenni, keresett és jó szakember, mint az édesapja, használni a szerszámait, folyatni a munkáját, akinek csak rövid, 33 év jutott. A burkoló mesterség éppen ezért nem volt szívügye. Mindezek ellenére elvégezte a szakmunkásképzőt, megszerezte a jogosítványt és további tanfolyamokat is sokakhoz hasonlóan. Dolgozni kezdett szakmájában és eközben fáradhatatlanul kereste, kutatta, próbálta azokat a gyógymódokat, amelyek csak halvány reményt is ébresztettek benne, hogy megszabadítják dadogásától. A csalódások, elkeseredések valamint az emberek felől érkező olykor negatív viszonyulások újra és újra bizonyításra, talpra állásra kényszerítették. Akarata, szorgalma, küzdelmei végül hozzásegítették vágyaihoz: keresett burkolóvá vált, a családtervezés volt soron, és ami a legfontosabb, elfogadta magát a beszédhibájával együtt és elhitte, hogy ő is értékes ember. Mikor feljutott saját hegyének legtetejére, akkor lett mindennek vége. A hirtelen szívhalál nem számlálja az éveket, nincs tekintettel a jövő terveire, csak jön a legváratlanabb pillanatban. (Forrás: GÁSZI-DÉSZT Egyesület - Facebook.)