Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.20

A beteg gyerekre kellett a szlovéniai lomizásból összejött pénz

Tartósan beteg a gyermekem, az ő kezelésére kellett a pénz - többek között ezt mondta el védekezésként egy, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolt férfi, akinek ügyét február második hetében tárgyalta a Zalaegerszegi Járásbíróság.
Az I. r. vádlott és az akkor még fiatalkorú II. r. vádlott szlovéniai lomtalanításból származó hűtőszekrényekből igyekeztek égetéssel kinyerni a fémet 2012 augusztusában Baktüttös külterületén, mintegy 300 méterre a település utolsó házától egy régi szemétlerakó mellett. A füstre felfigyelt a település polgármestere, aki bejelentést tett a rendőrségen. Mint a szakértői vizsgálat megállapította, a vádlottak a birtokukba került hulladékot, illetve az azok égetéséből visszamaradt, veszélyes hulladéknak minősülő salakot nem megfelelő módon tárolták, ezáltal a talaj kis mértékű károsodását okozták. Az ügyben mindkét vádlott beismerő vallomást tett, s az utolsó szó jogán mindketten megbánásukat hangsúlyozták. Mint I. r. vádlott mondta, korábban dolgozott egy szemétgyűjtési akcióban ugyanitt, és – abból, hogy a terület korábban szeméttelep volt  - úgy vélte, a terület alkalmas arra, hogy itt égesse le a felesleges részeket. Hangsúlyozta: nem volt tisztában azzal, hogy ez illegális.

lomizas.jpg

A bíróság mindkét felet bűnösnek mondta ki. Az  I. r. vádlottat 180 óra közérdekű munkára kötelezte, melyet fizikai munkakörben köteles teljesíteni. Esetében enyhítő körülmény volt a teljes körű beismerő vallomás, a megbánás, valamint, hogy a vádlott 2 kiskorú gyermek - közülük egy tartósan beteg – eltartására van kötelezve. A vádiratban az I. r. vádlottra az ügyész szabadságvesztés kiszabását kérte, ám a bíróság úgy ítélte meg - hangsúlyozva: a cselekmény akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethető –,  hogy ez nem indokolt, ugyanis a vádlott korábban más jellegű szabályokat sértett. II. r. vádlottat a járásbíróság  - a megbánás és a beismerés figyelembe vételével - 2 évre próbára bocsátotta, és elrendelte pártfogó felügyeletét, továbbá azt, hogy a vádlott köteles legalább 24 óra időtartalomban részt venni a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkájában.
Az ítélet jogerős - tudatta a Letenye Médiával Dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.