Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.27

A Balaton megtépázott jó hírének visszaállítását sürgetik

A balatoni polgármesterek a térség országgyűlési képviselőihez, valamint a Magyar Turizmus Zrt.-hez fordulnak segítségért, kérve, hogy lépjenek fel az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent, a turisztikai régiónak komoly károkat okozó, a Balaton vízminőségéről szóló alaptalan hírekkel, híresztelésekkel szemben.

balaton.jpg

Erről az 58 tóparti és tó közeli település közös fellépését kezdeményező Lombár Gábor (független), Balatonfenyves polgármestere tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.
Közölte: elfogadhatatlan, hogy bárki jogi következmények nélkül, a Balaton vízminőségére hivatkozva mondjon le fesztivál- vagy programszervezést, mint az Balatonföldváron történt, miközben több évtizede nem volt olyan kiváló a tó vízminősége, mint most. Hozzátette, azon túl, hogy ez látszik is, ezt a vízminőség-vizsgálatok adatai is folyamatosan alátámasztják.
Orvosokra és szakemberekre hivatkozva azt mondta, teljesen lokális és átmeneti probléma, ami Balatonfüreden történt, ahol sokan rosszul lettek egy úszóverseny után. Az országos tiszti főorvos szerdai közlése szerint feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a Magyar Úszás Napján történt megbetegedéseket.
A polgármester kitért arra, hogy egyes hírek szúnyoginváziókat is vizionáltak, amiről közlése szerint szó sincs a Balatonnál, ennek megelőzésére zajlik éppen jelenleg is, immár országos szinten koordinálva a szúnyogirtás.
"Óriási károkat okoztak, és még okozhatnak a balatoni vállalkozásoknak, településeknek, így a nemzetgazdaságnak az alaptalan negatív hírek a főszezon elején" - áll a polgármesterek levelében.
Hozzátették: "történik mindez akkor, amikor évről évre szinte erejük felett szépítik, fejlesztik a Balaton környezetét".
A levélben azt javasolták, szóljanak hírek arról is, milyen áldásos hatásai vannak a magasan tartott vízszintnek, vagy hogy a Balaton turisztikájának színvonalasabbá tételében elkötelezett települések, vállalkozások milyen fejlesztéseket hajtottak végre erre a szezonra. A településvezetők felvetették azt is, vajon kinek az érdeke negatív, alaptalan balatoni hírek közlése egy szezon elején. MTI