Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.01.24

A 11. letenyei Vince napi pinceszemlén jártunk

Vince napján, január 22-én tartotta Vince napi pinceszemléjét az 1996-ban alakult letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete.  A rendezvényre rendhagyó módon ezúttal a civil szervezet elnökének Molnár Ferencnek Júlián-hegyi birtokán került sor. A 11. alkalommal megrendezett program nemzetközivé vált, mert a szomszédos pincéből átjött egy a letenyei hegyen szőlővel rendelkező horvátországi, muraközi társaság is A kis csapat először a szőlőtőkék felé vette az irányt, ahol Molnár Ferenc elvégezte a hagyományos Vince vessző vágást.
 
 
 
 Mint elhangzott: ilyentájt a szőlő nyugalmi állapota véget ér és ha a szőlővesszőt meleg helyen vízbe tesszük, akkor az 2-3 hét múlva kihajt, melyből következtetni lehet, hogy milyen lesz a termés.
A vesszővágást követően Farkas Károly letenyei plébános szólt a korai keresztény időkben vértanúhalált halt Szent Vincéről. A szent elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű, mint időmeghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében.  Máig sok nyelven használatos még a paraszti mondás: ,,Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince''. (És a plébános beszédére még "rímelt" is az idő, hiszen valóban csepegett az ereszről az olvadó hó.) Megemlékező beszéde után Farkas Károly megáldotta és megszentelte a szőlőt és a letenyei hagyományőrzőket.
 
 
 
Ezt követően a Molnár pincében folytatódott a szemle, mely során egymás boráról mondtak véleményt az egyesületi tagok.  A jelen lévő Halmi Béla polgármester jó hírekkel is szolgált. Mint mondta: hamarosan sor kerül a felújított letenyei Öreg és Béci hegyi utak avató ünnepségére, de egy kilátó megépítéséről is említést tett a városvezető.  Az Öreg hegyen a faborona pince környékén felállítandó kilátó nem un. "sztenderd" építmény lenne, hanem egy a Makovecz-műhely által tervezett egyedi kilátó. Miután a Leader összegekre már Letenye is beadhat pályázatot, jó esély mutatkozik a letenyei kilátó építésére, melyhez a több milliós önerőt egy budapesti orvos vállalta magára. Mindezzel vonzóbbá kívánják tenni azt a letenyei turisztikai, természeti értéket, borkínálatot, amely az ország bármely szegletében megállná a helyét - mondta a Vince napi pinceszemlén a letenyei polgármester.