Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.26

95 ezer kisnyugdíjas kérhet méltányossági nyugdíjemelést

A tervek szerint megemeli a kormány azt az összeghatárt, amelynek el nem érése esetén méltányossági nyugdíjemelés, illetve egyszeri segély adható a nyugdíjasok részére – derül ki egy friss kormányrendelet-tervezetből. A módosítások több mint harminc százalékkal bővítenék a jogosultak körét, ez kilencvenötezer alacsony jövedelmű nyugdíjasnak jelenthet segítséget.

 

kisnyugdijas.jpg


A jelenlegi hetvenezer forint jövedelemhatár helyett januártól már havi hetvenötezer forint határig kérvényezhetnének kivételes nyugdíjemelést a magas szolgálati idővel rendelkező, de alacsony jövedelmű nyugdíjasok. Jelentősen bővülne az egyszeri segélyre jogosultak köre is: az egyedül élő nyugdíjasok a jelenlegi havi nyolcvanezer forint helyett havi nyolcvanötezer forint, a párban élők az eddigi hetvenezer forint helyett hetvenötezer forint jövedelemhatárig folyamodhatnának az ellátásért – derül ki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosításának tervezetéből. Az indoklás szerint a kivételes nyugellátás-emelésben és az egyszeri segélyben részesíthető nyugdíjasok köre az utóbbi években nagymértékben csökkent a nyugdíjak emelkedése és a rokkantsági nyugdíj átalakítása miatt.

Ha a tervezet hatályba lép, az átlagosan 32 százalékkal emelné a jogosultak körét, újabb 95 ezer embernek lenne lehetősége a méltányossági emelésre, illetve a segély igénylésére.

A kivételes nyugellátás-emelés engedélyezése esetén a mezőgazdasági szövetkezeti és szakszövetkezeti járadékot is társadalombiztosítási nyugellátásnak kell tekinteni, amennyiben az ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Az emelés engedélyezésénél előnyben kell részesíteni férfiak esetében a 35 évnél, nőknél a 30 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezőket, a 70 éven felülieket, illetőleg azokat, akik korábban ilyen emelésben nem részesültek. A kivételes emelés összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum 25 százalékát (7125 forint), ugyanakkor nem lehet kevesebb annak 10 százalékánál (2850 forint). Nem engedélyezhető emelés a nyugellátás megállapítását, illetve a korábbi kivételes nyugellátás-emelést követő három éven belül.

Egyszeri segély kifizetését akkor engedélyezhetik, ha a nyugdíjas olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti. A segélyre irányuló kérelem elbírálásakor előnyt élveznek azok, akik az egyszeri segélyt katasztrófa, elemi csapás, közeli hozzátartozó halála, illetve a kérelmező vagy közeli hozzátartozójának betegsége miatt igénylik. A kérelem elbírálásánál figyelembe kell venni a kérelmezővel közös háztartásban élő, jövedelemmel nem rendelkező eltartottak számát is. A kérelmező számára egyszeri segély évente csak egy alkalommal állapítható meg. Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15 000 forintnál, de nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének másfélszeresét (42 750 forint).

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója rendkívül indokolt esetben a meghatározott feltételek hiányában is engedélyezheti a nyugellátás méltányosságból történő megállapítását vagy emelését, ha a kérelmező rendszeres pénzellátásának havi összege nem haladja meg a 80 000 forintot.

Kivételes nyugellátás megállapítására, illetve emelés engedélyezésére, valamint egyszeri segély kifizetésére csak az érintett személy kérelmére kerülhet sor. A kérelmet az ONYF honlapján, illetve a kormányzati portálon közzétett adatlapon vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a teljesíthetőségét. (Forrás: Farkas Melinda - MNO.hu)