Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.15

80 főt kellett elhelyezni a letenyei iskola melegedőjében

letenye--zala-megye-balesetek.jpgAz utakon a hóeltakarítás szinte lehetetlen, mert a letakarítást követően a viharos szél újra és újra visszahordja a havat.
06:00 Az igazgatóságon tegnap összeült és folyamatosan működik a Zala Megyei Védelmi Bizottság Operatív Munkacsoportja.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szorosan együttműködik a kialakult helyzet kezelésében. A megnyitott melegedőhelyek Zalában és az ott eddig elhelyezett személyek száma:

    Nagykanizsa: Hevesi Sándor Általános Iskola 50 férőhely 0 fő
    Keszthely: Vendéglátóipari SZKI 150 férőhely 24 fő
    Sármellék: Általános Iskola 300 férőhely 150 fő
    Letenye: Andrássy Gyula Általános Iskola 300 férőhely 80 fő
A kialakult útviszonyok miatt továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy ha teheti semmiképpen ne induljon útnak !
Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - 2013.03.15.

Több száz embert mentettek ki a tűzoltók Zalában

 Több mint háromszáz embert mentettek ki a hó fogságából és több mint 250 embert helyeztek el ideiglenesen kijelölt melegedőhelyeken a tűzoltók Zala megyében, több esetben mentő, autóbusz, de a katasztrófavédelem járműve is elakadt a hófúvásban - közölte a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.
    Takács Ottó Alajos igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a csütörtök hajnal óta uralkodó időjárási körülmények miatt csütörtökön 67 esetben, pénteken kora reggelig pedig még 18 esetben kellett beavatkozniuk az állomány tagjainak. Péntek reggelig 321 embert mentettek ki a hó fogságából, a közúti balesetekben tízen sérültek meg.
    A megyében három települést - Rezit, Zalaszentmárton és Beleznát - a hó teljesen elvágott a külvilágtól.
    Zalában négy melegedőhelyet nyitottak meg az úton rekedtek elhelyezése érdekében, ebből hármat vettek igénybe. Keszthelyen, a vendéglátó-ipari szakiskolában 24-en, a sármelléki általános iskolában 150-en, a letenyei általános iskolában 80-an kaptak helyet.
    Péntek reggelre 22 járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható útszakasz volt Zala megyében, számos esetben autóbuszok és mentőautók maradtak a hóban, de elakadt kamionokat, teherautókat és személygépkocsikat is kénytelenek voltak a helyszínen hagyni vezetőik és utasaik.
    Nagykapornakon egy beteget szállító mentőautó csúszott árokba, Alsópáhokon egy otthon ápolt beteg ellátáshoz oxigénpalackot szállító jármű akadt el, de segítség után mindkettő folytatni tudta az útját. Keszthelyről a feltorlódott autók és a hófúvás miatt nem tudott továbbjutni a mentő Zalaszántóra, ezért a beteget a keszthelyi tűzoltók segítségével egy másik mentőautóhoz vitték el.
    A katasztrófavédelmi vezető közölte azt is: az átlagos időszakot drasztikusan meghaladó számú segélyhívás kezelése érdekében már csütörtökön megerősítették a zalai ügyeleti szolgálatot. Az útviszonyokra tekintettel pedig nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak ZalábanMTI 2013. március 15., péntek 7:15