Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.04.23

8 milliárd adót nem fizetett be az Olajbáró által működtetett bűnszervezet!

Az utóbbi idők legnagyobb hatásfokú NAV-os bűnügyi akciója a gazdasági mutatókban is mérhető változásokat hozhat. A bázisolajjal üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forint adót nem fizetett be az államkasszába.
Az „Olajbárónak” titulált bocskaikerti férfi által irányított bűnszervezet „bázisolajat” importált strómanok nevén lévő cégek felhasználásával uniós országok területén lévő adóraktárakból azt a látszatot keltve, mintha a beszerzett termékeket onnan a romániai Nagyváradra szállítanák. Ezzel szemben itthon, az ország több pontján illegális elosztó lerakatokat létesítettek, és az ásványolajat belföldön, a piaci árnál lényegesen olcsóbban gázolaj üzemanyagként orgazdáknak értékesítették. Hogy az áru nyomon követését megakadályozzák hamis fuvarleveleket és könyvelési iratokat használtak. Mindeközben az importáló cégek adóbevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget.
A bűnszervezet nagyjából 30 millió liter olajat terített jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye területén működő elosztó telepekre.
A pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen, pénzügyőrökkel és adóellenőrökkel kiegészülve több mint kétszázan csaptak le az elkövetőkre.

nav-auto.jpg

 

A házkutatások során több mint százkétezer liter ásványolajat foglaltak le 45 millió forint értékben. A helyszíneken ráadásként más jövedéki terméket is találtak, méghozzá nagy tételben: 200 millió forint értékű adójegy nélküli cigarettát foglaltak le.
Az akció során a pénzügyi nyomozók több mint egymilliárd forint értékben ingatlanokat zároltak, teherautókat, személygépkocsikat, traktorokat, több millió forintos karórákat és 13 millió forint készpénzt foglaltak le. Az elkövetők vagyonosodási vizsgálata alapján további zárolásokra is sor kerülhet.
A nyomozással párhuzamosan zajló jövedéki és adóigazgatási eljárások folyamán további orgazdákra is fény derülhet.

Jelenleg 12 gyanúsított van az ügyben. Közülük kilenc férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt a büntetési tétel 20 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. (Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal - Facebook)