Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.08.15

50 utasból 46-nál pozitív értéket jelzett a drog gyorsteszt a Letenyénél ellenőrzött buszon

Kábítószer-fogyasztó volt az utasok túlnyomó többsége azon az autóbuszon, amelyet kedden a letenyei határátkelőn ellenőriztek a pénzügyőrök és a rendőrök, a járműben jelentős mennyiségű drogot próbáltak átcsempészni Horvátországba - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére.

A rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai jegyzőkönyvezik a lefoglalt kábítószert a kiürített busz mellett, a letenyei határátkelő-állomáson 2012. augusztus 14-én. Az uniós csatlakozása óta nem találtak egyszerre akkora mennyiségben kábítószert, mint az ozorai fesztiválról Abbáziába (Opatija) tartó egyik autóbuszon.

 

letenye-hatar-kabitoszer.jpg

(MTI Fotó: Varga György)

 

Garamvölgyi László elmondta: összesen 2,3 kilogramm mennyiségben, a legkülönfélébb fajta kábítószert találtak a buszon. Egyebek mellett heroin, kokain, marihuána, hasis, hasisgyanta és szintetikus drogok is voltak egy táskába és a busz különböző helyein elrejtve, ezek feketepiaci értéke mintegy hárommillió forint.
A zágrábi rendszámú buszon nemzetközi társaság utazott, néhány magyar mellett tíznél is több ország állampolgárai, akik az ozorai fesztiválról Abbáziába (Opatija) utaztak egy hasonló rendezvényre.
A busz 50 utasa közül 46-nál pozitív értéket jelzett a drog gyorsteszt, ők többségében el is ismerték a kábítószer-fogyasztást. Valamennyiüket gyanúsítottként hallgatták ki kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt, drogterjesztőt azonban nem tudtak elfogni.
Miután az eljárásokat megindították, de jogi alap nem volt egyetlen ember őrizetbe vételére sem, a busz utasai továbbutazhattak az Adriára, de az ORFK az esetről tájékoztatta a horvát rendőrséget. letenyei akcióban 32 rendőr vett részt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a nagykanizsai rendőrkapitányság állományából - közölte még a szóvivő.
Cséve Szabolcs, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának szóvivője kedden, a letenyei autópálya-átkelőnél számolt be arról, hogy a NAV munkatársai három horvát rendszámú autóbuszt ellenőriztek, amelyek az ozorai fesztiválról Horvátországba tartottak. Az egyik buszon egy utas szándékosan lelocsolta a pénzügyőrt, hogy elterelje a figyelmét, közben pedig egy táskát dobott fel valaki a jármű tetejére.
Mint kiderült, a táskában több mint két kilogramm kábítószer volt, egyebek között amfetaminszármazékok, speed, marihuána, heroin és kokain, de a buszon több helyre elrejtve további hallucinogéneket is találtak.
 Zala megyében rekordnak számít a mostani mennyiség, ugyanis még az európai uniós csatlakozás előtt, tíz éve volt utoljára hasonló nagyságrendű kábítószerfogás.
A zágrábi rendszámú buszról leszállított utasok többsége fiatal volt, de akadtak köztük középkorúak és 60-70 évesek is. Néhány horvát és magyar fiatal mellett számos más országbeli is utazott a járművel, köztük ausztrál, izraeli, brit, svájci, francia és montenegrói állampolgár.
Cséve Szabolcs elmondta azt is, hogy az elmúlt néhány napban a hétvégi ozorai fesztiválról Horvátországba utazók között több kisebb fogásuk már volt. Néhány gramm kábítószert több külföldi állampolgárnál is találtak, de egy lefűrészelt csövű, engedély nélküli fegyvert is lefoglaltak a letenyei határátkelőn.