Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.17

50 milliós önerőből újult meg a letenyei Kolping épülete - Videóval

Csütörtökön ünnepélyes keretek között került átadásra a letenyei Kolping Idősek Ápoló-Otthonának felújított Kárpáti utcai telephelye.
Az ünnepség előtt a templomban dr. Veres András a Szombathelyi Egyházmegye püspöke Farkas Károly letenyei plébánossal hálaadó szentmisét mutatott be.
Vlasicsné Hermán Gabriella a letenyei Kolping vezetője megnyitó beszédében köszönetet mondott azért, hogy úgy a gondozottak, mint az ápoló személyzet a mai kornak megfelelő, méltó körülmények között élhetnek, végezhetik munkájukat.
Dr. Veres András megyéspüspök a névadó Boldog Kolping Adolf munkásságáról is szólt, akiről II. János Pál pápa is úgy vélekedett, hogy az Egyháznak olyan példaképekre van szüksége mint Kolping volt. (Kolping szentté avatása folyamatban van.)
A Kárpáti utcai épület avatóján Halmi Béla Letenye polgármestere azt is megemlítette, hogy a Kolping és a város kapcsolata mindig is példaértékű volt, ha kellett a városvezetés, ha pedig arra volt szükség, akkor a Kolping volt a település segítségére.

letenye-kolping-otthon-1.jpg

letenye-kolping-otthon-2.jpg

Az ünnepség során szólt a jelenlévőkhöz dr. Halász Gabriella a Zala Megyei Intézményfenntartó Központ igazgatója is. Dombainé Arany Veronikától a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet szakmai vezetőjétől a Letenye Média megtudta, hogy a Kárpáti utcai épületük felújítását saját erőből - a letenyei intézmény megtakarításából és a fenntartó segítségével - közel 50 millió forintból valósították meg. A mintegy fél évig tartó munkálatok során az épület kívül-belül megújult. A külső tér térkövezve lett, ahol parkolókat is kialakítottak, az akadálymentes megközelítés a korábbiaknál is könnyebbé vált.

letenye-kolping-otthon-3.jpg

letenye-kolping-otthon-4.jpg

A lakószobák teljes berendezése újjá lett varázsolva, űj vizesblokkokat alakítottak ki. Tetszetős, modern nővérpultot készíttettek és nővérhívó áll az idős gondozottak rendelkezésre, de új lett a konyha is. Az egyházi szellemiségre épülő Kolping letenyei Kárpáti utcai otthona 13 stációs keresztúttal is gyarapodott, melyet - úgy mint az épületet - a megyéspüspök áldott meg.
A családias hangulatú ünnepség végén két dalt énekelt el a letenyei Kolping Otthon gondozottaiból álló Nefelejcs Dalkör.