Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.08.14

5.8 milliárdos bevétele volt a zalai rekorder adózónak

Jelentősen, több mint 50 százalékkal nőtt Zala megyében 2013-ban az egyéni vállalkozókra jutó átlagos eredmény, az egy főre jutó adófizetési kötelezettség az országos átlagot is meghaladja - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel. 

nav-zala-megye.jpg

 

 

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága által a zalai egyéni vállalkozók 2013. évi személyijövedelemadó-bevallási adatairól közölt összegzés szerint az egy vállalkozásra jutó átlagos eredmény 350 ezer forint volt a múlt évben, ami 51,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, bár alacsonyabb az országos értéknél. Az eredményesség növekedése együtt járt a fizetendő vállalkozói adó összegének növekedésével is, így az egy főre jutó adókötelezettség 110 ezer forintról 140 ezerre nőtt, ami 20 ezer forinttal magasabb az országos átlagnál.
Zala megyében a múlt évben egy közúti teherszállítással foglalkozó egyéni vállalkozó érte el a legmagasabb, több mint 5,8 milliárd forintos árbevételt. A második legmagasabb bevételt, csaknem 1,3 milliárd forintot egy fűrészáru gyártással, a harmadikat, 1,1 milliárd forintot pedig egy sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalkozó könyvelte el.
A megyében az év első napján 12,9 ezer egyéni vállalkozót tartottak nyilván. Az egyéni vállalkozások több mint 11 ezer embert foglalkoztattak, a létszám több mint 60 százaléka az önfoglalkoztatókat jelenti, az alkalmazottak és a segítő családtagok száma meghaladta a 4 ezret.
A tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók összességében 78 milliárd forint bevételt értek el, ezzel a megye gazdaságának üzleti forgalmából 8,7 százalékkal részesedtek. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók 2013-ban 1,7 milliárd forint árbevételt könyveltek el, ami után 600 millió forint adókötelezettségük keletkezett, a kata adónemet választó egyéni vállalkozók 6 milliárd forintos árbevételt értek el.
A költségeikkel tételesen elszámoló egyéni vállalkozók egy főre jutó, 11,3 millió forintos árbevétele 26,5 százalékkal haladta meg az előző évit, míg az evások 5,3 millió forintos átlagos bevétele 10,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az egyéni vállalkozók 80 százalékának éves árbevétele azonban nem érte el a 10 millió forintot, és mindössze 8 százalékának volt 30 millió forintot meghaladó árbevétele.
Zalában a múlt évben az egyéni vállalkozók 59 százaléka volt nyereséges, 34 százaléka veszteséget, 7 százaléka pedig nulla eredményt mutatott ki bevallásaikban - derül ki a NAV adataiból. MTI