Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.15

5 méteren a Mura vízszintje! - Harmadfokon védekeznek határfolyónkon

A Murán az idén eddig még nem kellett elrendelni III. fokú árvízvédelmi készültséget. Most igen. Hétfő reggelre majdnem 5 méterre emelkedett a Mura vízszintje Letenyénél.

 

mura-harmadfoku-arvizvedelmi-keszultseg.jpg


Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője a helyszínen ellenőrzi a beavatkozások szakszerűségét, a vízügyi ágazat Letenyén műszaki irányítói bázist alakított ki  szombaton.
Hétfőn délelőtt  9 órakora Mura vízállása Letenyénél 490 cm volt, amely 10 órára 497 cm-re emelkedett , majd fél 11 előtt pár perccel már 499 cm-en állt a Mura.

11.30: 511 cm-en áll a Mura!!!  14.00: 527 cm!!!

A valaha mért legmagasabb szintet is meghaladva, 530 centiméter körüli vízállással tetőzhet a Mura Letenyénél, ahol a folyó hétfő délben már majdnem elérte az eddigi maximális szintjét - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.
A Mura folyó a vártnál korábban és intenzívebben árad a Kerka és a szlovén vízfolyások nagy vízhozamai miatt. Letenyénél vasárnap kora délután érte el a folyó a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 centiméteres vízállást, de hétfő délelőtt már több mint 60 centimétert emelkedett a víz.
Az országos Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint délben 511 centiméteren állt a folyó, ahol 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 514 centimétert.
A vízügyi közlemény szerint a szakemberek becslései alapján a Mura Letenyénél 530 centiméter körüli szinten fog tetőzni hétfő este.
Nagy erőket csoportosítanak át a térségbe, az ország más részeiből közel 100 vízügyes szakember érkezett a napokban Zalába, őket átvezényelték a Murára. A nyugat-dunántúli igazgatóságtól több mint 25 ember van már a helyszínen.
Az állami védvonalakon, vagyis Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr közelében állandó járőr- és figyelőszolgálatot biztosítanak, folyamatosan figyelik a vízállást és a műtárgyakat. A védelmi szakaszokon a homokzsákok töltése megkezdődött, a zsilipeket lezárták, szükség szerint szivattyúzás is zajlik. A délutáni, éjszakai órákra már intenzív árvízi védekezésre lesz szükség - jelezte a vízügyi igazgatóság. MTI