Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.02

5 éves kislányuk látta, hogy szúrta le bajonettel feleségét egy keszthelyi férfi

Emberölés bűntettének kísérlete miatt 2 év, végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2014. június 2-án a Zalaegerszegi Törvényszék azt zalai férfit, aki napra pontosan egy évvel ezelőtt  hátba szúrta a feleségét egy 14,5 cm pengehosszúságú bajonettel. A penge a bordák között megakadva mintegy 3 cm-es szúrt sebet eredményezett.

„Bocsánatot szeretnék kérni mindenkitől” - mondta többször is a könnyeit törölgetve a vádlott, akinek felesége elfogadta a megbánást, s már korábban tett írásos nyilatkozatában kérte a bíróságot, hogy a lehető legkisebb mértékű szankciót alkalmazza a férfivel szemben.

bajonett.jpg

Férj és feleség harmonikus kapcsolatban élt hosszú éveken keresztül, mígnem a vádlott egészségi állapota megromlott, valamint a történtek előtt néhány hónappal kiderült: az asszony más férfi iránt érez vonzalmat. Ezt nehezen viselte a súlyosan beteg férfi, több alkalommal is összevitatkozott nejével. Egy ilyen vita során került elő a bajonett, mellyel megfenyegette a nőt, mire az kidobta a kést a szemetesbe, a vádlott azonban kivette a szemétből, s eltette. Ezzel a bajonettel támadt a vádlott a feleségére 2013. június 2-án. Hogy hogyan, azt pontosan nem tőle tudni, mivel a vádlott nem emlékezett szinte semmire. A nyomozás során ugyan azt mondta, hogy a felesége saját magát szúrta meg - ő még próbálta is visszahúzni a kezéből a kést -, ám az igazságügyi orvosszakértő, a feleség, illetve a tanú vallomása ezt a verziót cáfolták. A tárgyaláson  a vádlott már azt mondta, hogy „zagyvaság” volt a fejében, nem tudja, honnan vette, amiket korábban mondott, csak arra emlékszik, hogy ül a konyhában és jönnek a rendőrök.

A vallomások és a szakértői vélemény viszont egyértelművé tették a helyzetet: az ittas vádlott  egy 14,5 cm pengehosszúságú bajonettel hátba szúrta az éppen az ágyon lévő párnákat igazgató feleségét. Mint a sértett elmondta, ő először nem is gondolta, hogy megszúrták, csak egy erős fájdalmat érzett, s mikor oda kapott, látta, hogy véres a keze. A váratlan támadás után háttal esett az ágyra, a férfi pedig fölé került. A vádlott a bajonettel a jobb kezében rádőlt a sértettre és  a nyaka felé nyomta a fegyvert, aminek élét a nő megragadta, ezzel megakadályozva, hogy az a nyakához érjen. A hangoskodásra a házaspár 5 éves gyermeke ment be a szobába, majd onnan az anyja felszólításra a szomszédhoz futott segítségért. Az érkező szomszéd rákiáltott a férfire, s annak pillanatnyi megrökönyödését kihasználva a sértettnek sikerült kiszabadulnia, majd a késsel együtt kifutnia a lakásból.

Mint az ítélet indokásában elhangzott: a sértett segítségére érkező gyermek, illetve szomszéd, valamint a feleség hatékony ellenállása, s a vádlott leromlott fizikai állapota akadályozta meg azt, hogy nagyobb sérülés keletkezzen. Egyértelmű, hogy a vádlott az élet kioltására irányuló szándékkal követte el a cselekményt, melynek halálos eredménye a fenti indokok miatt maradt el.  Az ítélet kiszabásánál a férfi megbánását, illetve annak a sértett általi elfogadását, a vádlott azóta tanúsított magatartását, büntetlen előéletét, súlyos betegségét, valamint a gyermekével való szoros kapcsolatát enyhítő körülményként mérlegelte a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette tanácsa, mely a  vádlottat tettéért 2 év, végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett  börtönbüntetésre ítélte.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős - tudatta hétfőn a Letenye Médiával Dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.