Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.14

4 ötlet a kert csinosításához

Most, hogy végre elérkezett a tavasz, és egyre kellemesebb az idő, ismét lehet odakinn a kertben tevékenykedni. A kötelező feladatokon túl pedig egy halom lehetőségünk van arra, hogy egy kicsit átalakítsuk, komfortosabbá és szebbé tegyük a kertünket. Ezek többségéhez pedig nincs is szükség profi kertépítőkre, hiszen saját kezűleg, mi magunk is meg tudjuk valósítani. Ehhez adunk most pár ötletet.

 

aso.jpg

 

Veteményes

 

Bár a zöldségeket és gyümölcsöket az üzletekben is meg lehet vásárolni, azt viszont mindenki tudja, hogy a házilag termesztett változatnak bizony nincs párja. Persze nem szükséges egy óriás fóliasátorban nevelni a palántákat, de egy-két apróbb ágyás még egy kisebb kertben is elfér. Néhány tő paprika, paradicsom, eper vagy saláta nem jelent túl sok többletmunkát, viszont annál nagyobb élmény a saját, ízletes termést leszüretelni majd elfogyasztani.

 

Akinek saját konyhakertje van, az alighanem sokkal kevesebbet jár majd a zöldségeshez, ráadásul a terményből lekvár, savanyúság vagy befőtt is készíthető a téli hónapokra, így a kert mondhatni egész évben ellát minket finomságokkal. 

 

Kerti tó 

 

Még a legegyszerűbb kertet is hihetetlenül feldobja némi vízfelület. Egy tavacska kialakítása pedig cseppet sem nagy ördöngösség, hiszen a fóliázás helyett ma már használhatunk előregyártott “tómedret” is, amely megfelelő formával és mélységgel rendelkezik.

 

Ennek az elhelyezéséhez természetesen szükség lesz egy ásóra is, amit megrendelhetünk a Fiskars & Gerber termékek webáruházából. Egy könnyen használható ásóval egyszerűen kialakíthatjuk a kívánt méretű gödröt, majd beletehetjük a medret. Töltsük fel vízzel, és formáljuk meg a környezetét is: rakjuk körbe kövekkel, telepítsünk bele vízinövényeket, szereljünk fel csobogót, hangulatvilágítást. Valószínűleg sokszor fogunk majd kiülni mellé, és csak gyönyörködni a látványában. 

 

Térbeli dekorelemek

 

Ha szeretnénk igazán izgalmassá varázsolni a kertet, akkor ne csak síkban, hanem térben is “építkezzünk”! Alakítsunk ki sziklakertet, telepítsünk sövényt, építsünk pergolát, amit befuttatunk növényekkel, de a klasszikus rózsalugas is nagyon szépen mutat. A magasra törő fák pedig nemcsak a kert egyhangúságát törik meg, hanem hűs árnyékot adnak, ami egy forró nyári napon igencsak jól jön. 

 

Állati “lakók”

 

Egy kert akkor szép igazán, ha teli van élettel. Színpompás lepkék, döngicsélő méhek és persze a csodás hangú énekesmadarak is rendszeres látogatók lehetnek nálunk, ha megteremtjük nekik a megfelelő körülményeket. 

 

A rovarokat elsősorban a rikító színű, intenzív illatú virágok vonzzák, a madarak pedig kedvelik a sűrű ágú fákat és cserjéket, ahová fészket tudnak rakni. Emellett hálásak a friss vízzel töltött itatóért is, amiből nem csak a szomjukat csillapíthatják, hanem fürdeni is tudnak benne. Az itthon telelő fajoknak pedig télen tegyünk ki egy kis madáreleséget - így egész évben kertünk vendégei lesznek.