Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.09.03

33 taggal alakult meg a Letenye járási Mura mentőcsoport

Augusztus 30-án tartotta alakuló megbeszélését a Mura Mentőcsoport, amely Letenye járás mentőcsoportja.
A megbeszélésen jelen volt Szendrődi Gabriella, a helyi védelmi bizottság elnöke, Halmi Béla, Letenye város polgármestere, Németh István tű. alezredes, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Tűzoltósági Felügyelője, a helyi védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese, továbbá Szabados Gergely tű. százados, a Nagykanizsa Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese, aki egyben a járási mentőszervezet kijelölt parancsnoka is.

letenye-jarasi-mentocsoport-1.jpg

A 33 fős járási mentőszervezet tagjait Cselényi J. Attila tű. százados, Letenyei Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka, katasztrófavédelmi megbízott tájékoztatta az önkéntes csoport megalakításának társadalmi és jogi hátteréről, a csoport céljáról, továbbá a várható feladatairól.
A tájékoztatót követően a mentőszervezetbe jelentkező önkéntesek megismerhették a területi polgári védelmi szervezet felépítését, okmányait, azok tartalmát. A Mura Mentőcsoport az ENSZ INSARAG irányelveknek megfelelően komponensekből épül fel, melyek feladatait a csoport működési rendje tartalmazza. A szervezet alapfeladata a különleges jogrend, veszélyhelyzeten kívüli időszakában a katasztrófavédelmi feladatok ellátása, a kárterület felderítése, közreműködés a vizek kártételei elleni védekezésben, közreműködés a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában, továbbá közreműködés a járás területén bekövetkezett káresemények felszámolásában.

letenye-jarasi-mentocsoport-2.jpg

Az összejövetel zárásaként Szendrődi Gabriella a helyi védelmi bizottság elnöke és Németh István tű. alezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes szólt az egybegyűltekhez. Mindketten hangsúlyozták az önkéntes mentőszervezet létjogosultságát, és köszönetüket fejezték ki a mentőszervezet tagjainak, hogy a térség lakosságáért önként tenni akarnak. (Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)