Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.12.16

30 millió áfát csalt el egy zalai fenyőfa-kereskedő

Bíróságon támadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozatát, de veszített egy zalai fenyőfa-kereskedő, akit 30 millió forint áfa megfizetésére köteleztek - tájékoztatta a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője hétfőn az MTI-t.

Kovács Mária közölte: a zalai fenyőfa-kereskedő százezres nagyságrendben értékesített lábon álló fát európai uniós partnereinek. Egy negyedéven át csak szerződéseket kötött és számlázott, a fenyők kitermelése és kiszállítása csak két-három hónappal később történt meg.
Mivel a fák kiszállítása az országból a számlán feltüntetett teljesítési időpontban nem történt meg, a kereskedő az áfatörvény értelmében nem állíthatott volna ki áfát nem tartalmazó számlát.
A kereskedő a jogerős határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte, de a bíróság a NAV eljárását helytállónak tartotta.

fenyofa-lopas.jpg

A jogerős ítélet megerősítette, hogy a kereskedő és a vevők közötti szerződések, kiállított számlák - miután a fenyőfák még lábon álltak, és csak később szállították el őket - valójában "nem közösségi tagállamba való közvetlen kiszállítást célzó jogügyletet" tükröznek. A fenyőfákat ugyanis nem közvetlenül az értékesítés után fuvarozták másik tagállamba, a szerződések szerint a vevők feladata volt a kivágás előtti fenyők további ápolása, gondozása, kitermelése és elszállítása.
Mindezek alapján a kereskedő nem volt jogosult adómentes számlát kiállítani, vagyis a NAV a bíróság szerint is jogszerűen kötelezte 30 millió forint áfakülönbözet megfizetésére - közölte a szóvivő. MTI