Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


30 ezer egy keresztelő - Árjegyzéket rakott ki a pap a templomajtóra

 A Vatikánba az egyházfőnek írtak panaszlevelet az olasz Villa di Baggio kistelepülés hívői, miután a helyi plébános megszabta, mi mennyibe kerül a keresztelőtől a temetésig.

A keresztelőért és a temetésért 90 eurót (mintegy harmincezer forintot), az esküvőkért 190 eurót kért Valerio Mazzola atya, a toszkán Pistoia közeli di Villa Baggio plébánosa. A szertartásokért megszabott díjak táblázatát a templomajtóra is kifüggesztette.
A kistelepülés hívői felháborodásukban egyenesen Ferenc pápának írtak levelet - a hétfői olasz sajtó beszámolója szerint. Azt kérték, hogy a pápa, aki oly gyakran mértékletességre és szegénységre szólítja fel egyházát, hívja fel telefonon Mazzola atyát és utasítsa őt rendre. Szerintük a plébános nem szabhatja meg a szentségek árát, ezekért a hívők majd szabadon adományt ajánlanak fel a templom javára. Azt is elpanaszolták, hogy papjuk nem tart katekizmus tanfolyamokat az elsőáldozásra készülő gyerekeknek.
A napilapoknak nyilatkozó 72 éves Mazzola atya elmondta, nem ő az egyetlen plébános Olaszországban, aki tarifákat szabott. Az elsőáldozók pedig menjenek más plébániára, mivel ő már túl idős ahhoz, hogy velük foglalkozzon - tette hozzá. MTI (Fotó: palermomania.it)