Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.07.12

2,5 milliárd áfát csaltak el - Videó a házkutatásokról

nav-afacsalas.jpgKét és félmilliárd forint áfát csalt el hamis számlákkal az a cégcsoport, amely Szlovákiából beszerzett termékeket forgalmazott Magyarországon. Az élelmiszerekből többszöri áttétel után a hipermarketek polcára is jutott. A NAV pénzügyi nyomozói egyebek mellett 16 értékes autót és több tízezer eurót foglaltak le az irányítók lakásán.

A jól szervezett cégcsoport Szlovákiából szerzett be főként étolajat és cukrot, amit több cégen átfuttatva belföldön értékesített, közvetetten hipermarketek részére is. A társaságok az adófizetés elkerülésére valótlan belföldi beszerzési és külföldi értékesítési adatokat szerepeltettek bevallásaikban, amelyek révén mintegy két és félmilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.


Az adócsalás felszámolására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nagyszabású akciót szervezett: 30 helyen egyszerre jelentek meg a NAV pénzügyi nyomozói a Bevetési Főigazgatóság járőreivel és a MERKUR Bevetési Egységgel, revizorokkal és a Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyészeivel együtt. A nyomozók az élelmiszerkereskedő társaságok székhelyén, az ügyvezetők lakóhelyén, valamint a könyvelőnél tartottak házkutatást. A cégcsoport irányítóit és a könyvelőt gyanúsítottként hallgatták ki, öt főt őrizetbe vettek. A strómanként közreműködő ügyvezetők vallomása is feltárta a törvénytelen kereskedelem részleteit.

Az egyik szervezőt nem sikerült előállítani, mert jelenleg a Dominikai Köztársaságban van, ezért ellene elfogató parancs van érvényben. Az akcióban a NAV munkatársai bejutottak az ő házába is, ahol nem volt se vízóra, se villanyóra, azaz a közművek használatáért egy fillért sem fizetett a tulajdonos. Ennek kapcsán a NAV munkatársai lopás miatt feljelentették a rendőrségen a körözött személyt. Egy másik szervező lakásán kábítószert – feltehetően kokaint – is találtak, erről szintén értesítették a rendőrséget.


A nyomozók a házkutatások során az okozott kár biztosításaként lefoglaltak 25 ezer eurót és majdnem kétmillió forintot, négyszázmillió forint értékben pedig 16 autót – köztük Porsche Cayenne-t, BMW-t, Audit –, 11 ingatlant, továbbá zárolták a cégek bankszámláit.