Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.15

140 éve segít a bajban Zalaegerszegi Tűzoltóság

Kevés tűzoltóság büszkélkedhet azzal hazánkban, hogy már 140 éve a lakosság mentő-tűzvédelmének aktív részese. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság ennek a kerek évfordulónak az alkalmából tartott méltó megemlékezést.

Az ünnepség a város központjában található Mária Magdolna Plébániában megtartott Szentmisével kezdődött.

 

zalaegerszeg-tuzoltosag-1.jpg

 

A templom előtt lévő Mindszenty József téren a Himnusz elhangzását követően Vígh László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Mint az országgyűlési képviselő elmondta, a zalaegerszegi tűzoltókra mindig számíthattak és számítanak is a megyeszékhely és a környező települések lakói, ha baj van. Történetét tekintve egészen a II. világháborúig utalt vissza a képviselő úr, amikor is Zalaegerszeget ért sorozatos bombatámadások következtében a tűzoltók áldozatos munkájával sikerült megmenteni a város egyes részeit.

 

zalaegerszeg-tuzoltosag-0.jpg

 

A következő beszédet Egri Gyula tűzoltó ezredes a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója tartotta. Mint az igazgató elmondta, nagy nap ez a mai a zalaegerszegi tűzoltóság életében. Felhívta a figyelmét a tűzoltóknak, hogy legyenek büszkék arra, hogy egy ilyen szép múlttal rendelkező tűzoltóságon dolgoznak. Az ezredes emlékeztetett arra, hogy a különböző történeti változások következtében is mindig teljes odaadással, a lakosság legnagyobb megelégedésével látták el feladataikat a tűzoltók és 2012 óta még egységesebben, a katasztrófavédelem szervezetén belül, kibővített jogkörökkel méghatékonyabban tudnak résztvenni a lakosság mentő-tűzvédelmében.

Végül Horváth Szabolcs tűzoltó őrnagy a Zalaegerszegei Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka tartott ünnepi beszédet. A tűzoltóparancsnok bemutatta a zalaegerszegi tűzoltóság történetét egészen az 1874-es megalakulástól napjainkig, kiemelve azon jelentősebb eseményeket, amelyek a legmeghatározóbbak voltak a tűzoltóság elmúlt száznegyven évében.

Dékány Endre önkormányzati képviselő úr  Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviseletében emléklapot adományozott a tűzoltóparancsnoknak, ezzel köszönetet mondva a városvezetés nevében a múltban és a jövőben végrehajtott kiváló munkájukért.

 

zalaegerszeg-tuzoltosag-2.jpg

 

A beszédek után Karóczkai János tűzoltó ezredes a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője a kerekévfordulós nyugállományú bajtársak számára emléklapokat adott át.

A rendezvény következő momentumaként az elhunyt tűzoltó bajtársak emléke előtt tisztelegve, a tűzoltók védőszentjének Szent Flóriánnak szobránál koszorút helyezett el a  megyei igazgatóság, a katasztrófavédelmi kirendeltség, a tűzoltó-parancsnokság vezetői a Zala Megyei Tűzoltószövetség elnöke és a Zalaszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke valamint a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

Ezt követően az ünneplő tömeg a csapatzászlót követve átvonult a tűzoltólaktanyába, ahol nyílt nap keretein belül megtekinthették a látogatók a készenléti szereket. A szerekre beosztott tűzoltók a tűzoltótechnikával kapcsolatos kérdéseket is megválaszolták az érdeklődőknek.

Az esemény zárásaként egy ebéddel összekötött nyugdíjas találkozó keretein belül oszthatták meg a nyugállományú tűzoltók a régmúlt tapasztalatait a fiatalabb kollégáikkal.  
Fotós: Márfi Gábor tű. ftőrm, Cseresznyés Dániel tű. zls - Zalaegerszeg HTP, Zala MKI (Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)