Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.30

14 éves terrorista fiú akart robbantani a bécsi pályaudvaron

Terrorizmus gyanújával őrizetbe vettek egy 14 éves fiút az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben. A török származású fiú - akit a héten fogtak el - feltehetőleg azt tervezte, hogy robbanószerkezetet helyez el a bécsi Westbahnhof pályaudvaron.

 

iszlam-allam.jpg

 
Kihallgatásakor elmondta, hogy az interneten próbálta a bombakészítéshez szükséges információkat beszerezni. Vallomása szerint még nem épített robbanószerkezetet, de már érdeklődött az alkatrészek megvásárlása iránt.
A fiút hetek óta figyelik a nyomozók, akik szerint többször beszélt arról, hogy Szíriába akar utazni, és az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezethez kíván csatlakozni.
Sok egyéb olyan eset vált ismertté, amikor fiatalok Európából vagy az Egyesült Államokból Szíriába vagy Irakba szerettek volna utazni, hogy csatlakozzanak az ottani harcokhoz. Szeptemberben egy csecsen férfit vettek őrizetbe az alsó-ausztriai Heidenreichsteinben, augusztus végén Burgenlandban kilenc, Karintia tartományban pedig további öt feltételezett iszlám szélsőségest fogtak el az osztrák hatóságok. A gyanú szerint csatlakozni akartak a Szíriában harcoló kormányellenes iszlamista szélsőségesekhez.
Guido Steinberg német iszlámszakértő a Die Presse című osztrák konzervatív lapnak nyilatkozva korábban arról beszélt, hogy a fiataloknak vonzó egy iszlám államban, a próféták tanítása szerinti igaz muszlimként élni, még akkor is, ha addigi életüket javarészt Európában töltötték. A szakértő szerint azért szeretnének a fiatalok Pakisztánba, Szomáliába vagy Szíriába utazni, hogy segítsék a muszlimokat vagy harcoljanak az Egyesült Államok ellen.
Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak a szíriai iszlamista lázadókhoz. MTI