Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.09.25

135 milliós bírság: feketevágás miatt visszavonta a galamboki vágóhíd engedélyét a hatóság


A Farkas Zsolt egyéni vállalkozó által Galambokon üzemeltetett sertésvágóhíd működési engedélyét a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága (ÉbÁI) azonnali hatállyal visszavonta, és a vállalkozót 135 millió forintra bírságolta - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 

feketevagas-galambok.jpg

   

A Zala megyei ÉbÁI augusztus 30-án nyomonkövetési vizsgálatot végzett a vágóhídon. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a vágóhídon feketevágás során 764 darab sertést vágtak le, így - többek között - elkerülve a vágás során kötelező hatósági állatorvosi vizsgálatokat is.
A levágásra szánt állatok hatósági húsvizsgálata mind az uniós, mind pedig a magyar jogszabályok alapján kiemelt feladat, mivel ezek segítségével számos, állatról emberre terjedő betegség kiszűrhető.
A vállalkozó által elkövetett súlyos jogsértés miatt - miszerint tevékenységével, nem biztonságos élelmiszert forgalomba hozva, súlyosan veszélyeztette a fogyasztók egészégét - az illetékes hatóság a vállalkozót 135 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta.