Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.22

104 vadgesztenyefát kell kivágni a híres keszthelyi fasorból - A Magyar Közút közleménye

"Keszthely állami kezelésű útszakaszain összesen 730 darab vadgesztenyefából álló fasor található. Cégünk tisztában van azzal, hogy ez a fasor meghatározó jelképe a városnak és kiemelkedő értéket jelent a település számára. A társaság számára is fontos a fasor védettségének megtartása, azonban a fák mára elöregedtek, betegek, a fasor megújítása halaszthatatlanná és biztonsági kérdéssé is vált.
2011 augusztusa és 2014 októbere között számos káreset történt a fák leromlott állapota miatt: több esetben keletkezett anyagi kár gépjárműben, kétszer pedig épületre estek a leszakadt ágak. Szerencsére személyi sérüléssel egyik sem járt, ám annak érdekében, hogy ez így is maradjon, sürgős intézkedésekre van szükség.

keszthely-vadgesztenyesor-1.jpg

 

keszthely-vadgesztenyesor-2.jpg


Társaságunk már évekkel ezelőtt egyeztetést kezdeményezett a keszthelyi önkormányzattal a kezelés kérdésével kapcsolatban, annak érdekében, hogy a fasor védett értékeinek megtartása mellett sor kerülhessen a veszélyes egyedek kivágásra, a fasor megújítására. Közben az életveszélyessé vált fákat kivágtuk, csemetékkel pótoltuk, több alkalommal gallyaztuk a fasort, ahol ez szükséges volt, valamint évente kétszer elvégeztük az aknázó moly elleni védekezést is.
Vizsgálataink alapján mostanra összesen 104 fa kivágása vált szükségessé, vagyis nem a teljes fasor, hanem annak csak egy része érintett a szükséges megújításban. Az önkormányzat is végzett külön vizsgálatot, amely szinte ugyanerre az eredményre jutott. A munkákat a tervek szerint két ütemben végezzük el. Az első ütem 2014. decemberében indulna, a második pedig 2015. novemberétől valósulhatna meg. Természetesen a fasor megújításának ütemterve magában foglalja a kivágott fák előnevelt csemetékkel történő pótlását is.
A lakosság megértését kérik a szakembereink, mivel arra sajnos nincs mód, hogy a már túlkoros fák élettartamát érdemben növeljék, a beavatkozások ezért elkerülhetetlenné váltak, elsődleges szempontként az ott lakók és az arra közlekedők biztonsága érdekében valósulnak meg. A közelmúltban kivágott balesetveszélyes egyedekről készült fotókon látható, kívülről egészségesnek tűnő, de jelentős korhadást mutató egyedek szerepelnek majd a megújítás első ütemében." (Forrás és fotók: Magyar Közút Nonprofit Zrt. - Facebook)