Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.27

1 év 4 hónap végrehajtandó börtönre ítéltek egy zalai házi autóbontóst

„Valószínűleg maguktól gyulladtak meg az autóülések. Lehet, hogy a cigarettacsikk, amit arra pöcköltem okozta a tüzet vagy az oda tett akkumulátor rövidzárlata” – hangzott el a minap az I. rendű vádlottól egy, a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatti tárgyaláson.  Állítása szerint ő nem folytatott soha bontási tevékenységet, az autókat, melyeket a rendőri intézkedéskor lakóháza udvarán találtak, meg akarta szerelni, a többi felhalmozott autóalkatrészt pedig gyűjtötte, találta, illetve kapta. Barátja, a II. r. vádlott Daewoo Tico típusú autója is szerelés céljából állt az ingatlan területén, ám miután kigyulladtak a belőle kiszerelt  ülések, már úgy vélték, nincs értelme azt megjavítani, sőt annyira bosszantotta őket a „véletlen” tűz, hogy mérgükben szétverték az autó egy részét. Igaz, az első szélvédő sértetlen maradt, s a hátsó is egy egész darabban ”jött ki a járműből”  - hívta fel a figyelmet az ügyész a vallomásokat követően.  Az I. r. vádlott által elmondottakkal ellentétben állt egy tanú vallomása, aki többször is észlelte, hogy az I. r. vádlott házának udvarán járművek cserélődnek, illetve egy-egy járműből kiszereltek dolgokat. Bár magát a bontási folyamatot nem látta, a jelek erre utaltak, s időről időre érezni lehetett egy jellegzetes büdös szagot is.
Az I. r. vádlott az utolsó szó jogán elmondta: megbánta, amit tett, szeretné jóvá tenni a történteket. Mióta tisztában van vele, hogy ezen cselekmény illegális, s a jövőben környezettudatos életet igyekszik folytatni.

Az elsőfokú bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta a hulladékgazdálkodás rendje megsértése bűntettében. Az I. r. vádlottat 1 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, 2 év próbaidőre felfüggesztve. A II. r. vádlott - csekély szerepe és büntetlen előélete figyelembevételével - 5 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kapott, szintén 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az ítélet az I. r. vádlott esetében jogerős, a II. r. vádlott védője felmentésért fellebbezett - közölte a Letenye Médiával Dr. Bartalné dr. Mentes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.