Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.23

„Iskola a vizek mentén” - Muraszemenyei iskolások írása barcsi kirándulásukról

Iskolánk (a Muraszemenyei Általános Iskola) a kistelepülések tehetséggondozó pályázatán az Iskola a vizek mentén címmel sikeresen pályázott. (NTP-KKT-A-13-0004)
A tehetséggondozó program keretében a Lendva patak, a Kerka, a Mura és a Dráva folyók élővilágával ismerkedhettünk meg. Pályázatunknak a barcsi kirándulás az egyik állomása volt.  Kis csapatunk iskolánkból, a Muraszemenyei Általános Iskolából indult, hogy felfedezze a Mura és a Dráva mentének élővilágát.
Első állomásunk Őrtilos, ahol megnézhettük, hol folyik össze a Mura és a Dráva folyó. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a két folyó vize nem egyforma színű, mivel a Mura több hordalékot szállít, ezért sötétebb színű. A busztól a folyókig 185 lépcsőfokot számláltunk meg, de visszafelé már a könnyebb – lépcsőmentes – utat választottuk.
Csurgót a buszablakból láthattuk, majd megérkeztünk Heresznyére, ahol a Dráva magaspartját néztük meg. A látvány hihetetlen volt, csak azt sajnáltuk, hogy a partfalban fészkelő partifecskék és gyurgyalagok nem kerültek a szemünk elé.

muraszemenye-iskola.jpg

A következő megálló a babócsai Basa kert volt, ahol a csillagos nárciszok virágzásában gyönyörködhettünk. Ottlétünkkor forgatott a Barcsi TV, így mi is ’benne lehettünk a tévében’. Utunk a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutatóközpontjába, Drávaszentesre vezetett. Először egy kisfilmen a környék természeti értékeivel ismerkedtünk. Itt  a központ mellett elterülő réten az Üde rétek tanösvény élővilágát tanulmányoztuk. Több Magyarországon őshonos állatot láthattunk.
A közösen elfogyasztott ebéd után vidám perceket töltöttünk a bemutatóközpont egyedi játszóterén.
A nap során játékos feladatokat, teszteket oldottunk meg, mini laborunkkal a folyók vízminőségét vizsgáltuk meg.
A Drávára még egy utolsó pillantást a barcsi hajóállomáson vetettünk.
                       
Írták: Boros Dorina, Hackl Réka, Muraszemenyei Általános Iskola, 7. osztály.