1 post
Skip to main content

Az szlovének szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem okozott torlódásokat - A Muravidéki Magyar Rádió több kilométeres kocsisorokról közölt fotót

2023. október 21.
Letenye Média

Az szlovének szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem okozott torlódásokat - A Muravidéki Magyar Rádió több kilométeres kocsisorokról közölt fotót

Szlovéniában éjféltől a horvát és a magyar határszakaszon újból határellenőrzéseket vezettek be, ezek azonban nem folyamatosak, hanem kockázatelemzésen alapulnak, ezért nem okoztak torlódásokat - írta az STA szlovén hírügynökség szombaton.

Szlovénia biztonsági okokból 14 ellenőrző pontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-őt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok továbbra is minden határátkelőhelyet használhatnak, harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt. Az intézkedést a hatóságok a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépéssel indokolják.

szlovenia hatarellenorzes

(Fotó: archív. Egy benzinkúthoz terelik a járműveket a szlovén-magyar határ szlovén oldalán Pince határában 2015. szeptember 17-én. A migrációs válság miatt Szlovénia ideiglenes határellenőrzést vezetett be a Magyarországgal közös határán. MTI Fotó: Varga György)

A kelet-szlovéniai Obrezjén, az egyik legnagyobb korábbi szlovén-horvát határátkelőhelyen, amelyet állampolgárságtól függetlenül minden utas használhat, a rendőrök elmondása szerint eseti alapon ellenőrzik az utasokat.

"Nem folytatunk rendszeres ellenőrzéseket, csak akkor állítunk meg valakit, ha úgy ítéljük meg, hogy ez szükséges" - mondta az STA riporterének az egyik rendőr, hozzátéve, hogy a járművek túlnyomó többsége megállás nélkül tovább hajthat. Sokan nem is tudtak róla, hogy ismét határellenőrzést vezettek be - közölte egy helyszínen tartózkodó újságíró. Több utast is megkérdezett, akik a megnövekedett migrációs nyomás miatt örömmel fogadták a határellenőrzés újbóli bevezetését.

"Jó, hogy a határt rendőri ellenőrzés alá vonják, túl sok a migráns, és mindenfelé mozognak. Meg kell állítani őket" - mondta egy horvát állampolgár. Egy Ausztriából érkező utas a megnövekedett terrorveszélyre utalva üdvözölte az intézkedést.

Szlovenia hatarellenorzes 2023 Pince

(Torlódó autók az M70-es autópályán a szlovéniai Pince közelében, a tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőnél 2023. október 21-én. Éjféltől életbe lépett a szlovén határellenőrzés a horvát és a magyar határon, az intézkedés legalább tíz napig tart. Ljubljana azután döntött az ideiglenes határellenőrzés visszaállításról, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén október 21-től hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon. MTI/Varga György)

A szlovén-magyar határon két közúti határátkelőhely működik állandó rendőri jelenlét mellett, Pince és Hosszúfalu. Az ellenőrzések ott sem folyamatosak, de Obrezjével ellentétben Pincénél nagyjából félóra a várakozási idő. Bernard Horvat, a muraszombati rendőrség határellenőrzési osztályának vezetője elmondta: éjfél és reggel 6 óra között a szlovén-magyar határon szolgálatot teljesítő rendőrök hat olyan külföldit fordítottak vissza, akik nem feleltek meg a schengeni övezetbe való belépés feltételeinek.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter szombaton úgy nyilatkozott, hogy a szlovén-horvát és a szlovén-magyar közös schengeni határokon eddig probléma nélkül zajlott a határellenőrzés."Szeretném, ha nem lennének torlódások, azonban bizonyos forgalmas napokon ezek lehetségesek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a rendőrség eddig csak néhány illegális határátlépést észlelt, ami szerinte nem szokatlan. Kriják Krisztina/MTI

A Muravidéki Magyar Rádiónak a pincei határátkelőnél készített fotóján viszont azt látszik, hogy több kilométeres kocsisor várakozik a magyar-szlovén határnál az M70-es autópályán.

A rádió a határellenőrzésre utalva Facebook oldalán szombaton a fotóhoz azt írta: "A határellenőrzés bevezetése miatt végeláthatatlan dugó alakult ki a pincei határon Szlovénia felé. Aki teheti, ne itt lépjen be az országba. Nem biztos, hogy a döntéshozók tisztában voltak a döntésük következményeivel..."


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek