1 post
Skip to main content

Brit hírszerzés: nem áll ellen a Wagner moszkvai bevonulásának az orosz hadsereg egy része

2023. június 24.
Letenye Média

Brit hírszerzés: nem áll ellen a Wagner moszkvai bevonulásának az orosz hadsereg egy része

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya - állapította meg napi helyzetértékelésében a brit katonai hírszerzés.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint London egy ideje már nyomon követi az ukrajnai háborúból eredő oroszországi destabilizálódás jeleit. A brit kormány szombatra összehívta különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).

jevgenyij prigozsin wagner

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztov-na-Donuban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése - áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében. A szolgálat értesülése szerint "nagyon korlátozott" azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben. Rishi Sunak brit miniszterelnök a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjúban - amelyből a BBC néhány részletet már szombaton ismertetett - kijelentette: a brit kormány egy ideje figyeli "Oroszország illegális ukrajnai háborújának potenciálisan destabilizáló hatásait".

Sunak közölte: erről egyelőre többet nem kíván mondani, de Nagy-Britannia kapcsolatban áll szövetségeseivel, és ő még a nap folyamán több szövetséges ország vezetőivel személyesen is konzultál. A brit miniszterelnök felszólította a konfliktus érintettjeit a felelősségteljes magatartásra és a polgári lakosság védelmére.

Szombat délután ülést tartott a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA). Az értekezleten James Cleverly külügyminiszter elnökölt, akit a Downing Street szóvivőjének beszámolója szerint tájékoztattak a rendelkezésre álló összes információról.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese hozzátette: az ülés egyik központi témája azoknak a brit állampolgároknak a sorsa volt, akik jelenleg is Oroszországban tartózkodnak. Rishi Sunak a BBC-interjúban hangsúlyozta: a brit külügyminisztérium hosszú ideje érvényes útmutatása "nyilvánvaló okokból" mindenkit eltanácsol Oroszország felkeresésétől. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek