1 post
Skip to main content

Fellázadt az orosz magánhadsereg, elfoglaltak egy várost, fegyvereseket küldtek Moszkvába

2023. június 24.
Letenye Média

Fellázadt az orosz magánhadsereg, elfoglaltak egy várost, fegyvereseket küldtek Moszkvába

Jevgenyij Prigozsin az orosz Wagner magánhadsereg vezetője szombaton azt mondta, hogy egy fegyveres konvojt küldött Moszkvába az orosz katonai vezetés megdöntésére.

Orosz helyi tisztviselők szerint szombaton katonai konvoj haladt az európai Oroszország Ukrajnával határos déli részét Moszkvával összekötő fő autópályán, és figyelmeztették a lakosokat, hogy azt kerüljék el.

wagner zsoldoscsoport rosztov

(A Wagner magánhadsereg az oroszországi Rosztovban. Fotó: Facebook)

Órákkal korábban az orosz hatóságok fegyveres lázadás szításával vádolták meg Prigozsint, miután - bizonyítékok nélkül - azt állította, hogy a katonai vezetés egy légicsapás során nagyszámú harcosát megölte, és büntetést ígért.

Az FSZB, az orosz állami belbiztonsági szolgálat közölte, hogy büntetőeljárást indított Prigozsin ellen fegyveres lázadás miatt, amely bűncselekmény 20 évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető.

A drámai fordulat, amelynek számos részlete tisztázatlan, a legnagyobb belpolitikai válságnak tűnik, amellyel Vlagyimir Putyin elnöknek szembe kellett néznie azóta, hogy tavaly februárban elrendelte Ukrajna teljes körű lerohanását - amit "különleges katonai műveletnek" nevezett.

Prigozsin, akinek Wagner milíciája a múlt hónapban az ukrajnai Bahmut városának elfoglalásában élen járt, hónapok óta nyíltan vádolja Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimovot, Oroszország legfőbb tábornokát hozzá nem értéssel, valamint azzal, hogy több alkalommal megtagadták a Wagner lőszertámogatását az ukrajnai harcok során.

Mivel viszályuk a jelek szerint elérte tetőpontját, a minisztérium közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Prigozsin vádjai "nem igazak és információs provokációnak minősülnek" - írja a Reuters.

A Wagner magánhadsereg még pénteken elfoglalta az oroszországi Rosztov városát, onnan jelentkezett be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője. Prigozsin állítása szerint Rosztovban irányításuk alá vonták a katonai parancsnokságot és a rosztovi repülőteret is.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek