1 post
Skip to main content

A magyar adófizetők pénzéből is épült egy új templom Szlovákiában

2023. június 11.
Letenye Média

A magyar adófizetők pénzéből is épült egy új templom Szlovákiában

Összefogásra van szükség a kereszténység és a teremtett világ adta értékek megőrzéséért és továbbvitelükért - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Bősön, ahol beszédet mondott a magyar kormány támogatásával megépült új református templom átadásán vasárnap.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: az új református templom megépítése is az összefogás erejét mutatja, annál is inkább, hiszen annak elkészültében sok közösségi munka van.

szlovakia bos templom 2023
(A magyar kormány támogatásával megépült új református templom átadása napján a felvidéki Bősön 2023. június 11-én. A templom elkészítését a magyar kormány csaknem 90 millió forinttal támogatta, ugyanakkor a megvalósításban részt vállalt a helyi közösség, a település és a gyülekezet is. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Elmondta: az, hogy egy ilyen jó ügyért, mint az új templom megépítése össze lehetett fogni, akkor ezt más célokért is meg lehet tenni. Rámutatott: látni lehet, hogy sajnos mind a kereszténységet mind az általános értékeket szerte Európában és Szlovákiában is támadások érik, ezek megóvása pedig ugyancsak összefogást igényel.

"Nekünk, magyaroknak, itt Szlovákiában a többségi társadalom jelentős részével összefogásra van szükségünk a kereszténység adta, valamint a teremtett világot szolgáló értékek megőrzéséért és továbbviteléért. Hiszem azt, hogy ezt itt a Felvidéken is néhány hónap múlva felismerik a magyarok" - jelentette ki Soltész Miklós.

A politikus elmondta: az összefogás erejét, szükségességét és üzenetét az is mutatja, hogy olyan csodák tudtak elkészülni, mint a most átadott templom, illetve, hogy az elmúlt tíz évben több, mint kétszáz templom és parókia újulhatott meg valamint sok tucat óvoda is épülhetett. "Ezt folytatni kell és ehhez kell a magyarok összefogása és a békességre való törekvés a szlovákokkal és sok más nemzettel is" - szögezte le Soltész Miklós.

Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke az átadón a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: az egész egyház örvend a mai napon, hogy egy új templomot sikerült átadni Bősön, egy létező és növekedésnek indult közösségnek, ahol eddig a helyiek a gyülekezeti alkalmakat egy ezt a célt szolgáló otthonban tartották.

Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke, aki ugyancsak részt vett az ünnepélyes átadón azt mondta: a történelmi egyházaknak mindig is nagy szerepük volt a magyarság megmaradásában, ezért is külön öröm az új templom, amely egy újabb bástyája lesz a felvidéki magyar közösségnek.

Az új bősi református templom megépítésének ötlete először 2018-ban fogalmazódott meg, a megvalósítási folyamat pedig egy évvel később kezdődött el a telek megvásárlásával. A templom elkészítését a magyar kormány csaknem 90 millió forinttal támogatta, ugyanakkor a megvalósításban részt vállalt a helyi közösség, a település és a gyülekezet is. (Starovic Tibor/MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek