1 post
Skip to main content

Kemény bírságok jönnek Horvátországban

2023. április 22.
Letenye Média

Kemény bírságok jönnek Horvátországban

A horvát parlament pénteken megszavazta a közrendről szóló törvény módosítását, amely nagymértékben megnöveli a jogsértésekért kiszabható pénzbírságok összegét - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

A 151 tagú nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 77-en mondtak igent a törvényre, míg a nemleges szavazatok száma 50 volt. A jogszabály sürgősségi eljárásban került a parlament elé.

horvatorszag rendorseg

(Fotó: Policija Hrvatske - Facebook)

Az új törvény szerint tiltott önkényuralmi jelképek és fasiszta üdvözlések vétsége miatt, az állampolgárok nyugalmát megzavaró hamis hírek terjesztéséért, továbbá engedély nélküli lőfegyverhasználatért 700-tól 4000 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

Garázdaságért, erőszakos magatartásért, valamint ha valaki magát jogosulatlanul hatósági személynek adja ki, 300-tól 2000 euróig terjedő pénzbírság jár.

Enyhébb, 200-tól 1000 euróig terjedő pénzbírsággal lesz sújtható az, aki nyilvános helyen lekicsinylő bírálatot, becsületsértő megjegyzést tesz másokra, ittas személynek vagy 16 éven aluli kiskorúnak alkoholos italt ad, továbbá aki alkoholt vagy kábítószert fogyaszt a munkahelyén.

Az ellenzéki pártok nem szavazták meg a törvényt, mert szerintük annak tartalma nem változott, csak a kiszabható bírságok mértéke növekedett. Davor Bozinovic belügyminiszter korábban jelezte, hogy egy teljesen új törvény kidolgozására tárcaközi munkacsoportot hoztak létre.

Horvátország továbbra is a volt Jugoszláviától átvett, tartalmilag 1977 óta változatlan törvényt alkalmazza, amely tavaly őszig még német márkában határozta meg a bírságok összegét. (Kriják Krisztina/MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek