1 post
Skip to main content

Putyin: terrorcselekmény történt - Ukrán határőrség: lázadó oroszok támadtak Oroszországban

2023. március 02.
Letenye Média

Putyin: terrorcselekmény történt - Ukrán határőrség: lázadó oroszok támadtak Oroszországban

Terrorcselekményként jellemezte az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megyében csütörtökön történt fegyveres incidenst Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határmenti területre és civilekre nyitottak tüzet" - jelentette ki Putyin egy pedagógustanácskozás részvevőivel online kommunikálva. Az elnök, aki neonácinak minősítette a támadókat, azt mondta, a támadók látták, hogy egy közönséges Nivát támadtak meg, amelyben civilek és gyerekek ültek, amikor tüzet nyitottak rá.

vlagyimir putyin

(Vlagyimir Putyin. Fotó: Joenomias - Pixabay)

"Éppen az ilyen emberek tűzték ki feladatul maguknak, hogy megfosszanak bennünket történelmi emlékezetünktől, megfosszanak területünktől, megfosszanak hagyományainktól, nyelvünktől" - mondta, kilátásba helyezve, hogy ez nem fog sikerülni a neonáciknak, mert szét fogják verni őket.

Alekszandr Bogomaz, a brjanszki régió kormányzója csütörtök délelőtt Telegram-csatornáján közölte, hogy ukrán diverzánsok hatoltak be a Klimovoi járásbeli Ljubecsane községbe és dróntámadás érte a tőle mintegy 15 kilométerre található Szusane falut. Bogomaz szerint a támadók tűz alá vettek egy mozgásban lévő járművet, aminek következtében a gépkocsi vezetője életét vesztette, egy tízéves gyermek pedig megsebesült. A kormányzó délután bejelentette még egy 56 éves férfi halálát.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a védelmi minisztériummal együtt műveletet indított az orosz területre behatoló "nacionalisták" likvidálására. Az FSZB csütörtök délután arról adott hírt, hogy a rendvédelmi szervek urai a helyzetnek a Klimovoi járásban, ahol nagy mennyiségű robbanószerkezetet találtak, amelyek hatástalanítása folyamatban van.

A TASZSZ a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a fegyveresek, akiknek létszáma több tucatnyira tehető, Ljubecsane mellett Szusanébe is behatoltak és legkevesebb hat túszt ejtettek. Az orosz hírügynökség informátora szerint az incidensnek több civil halottja és sebesültje volt.

Az RBK című gazdasági napilap, és a Rigában szerkeszett Meduza ellenzéki hírportál szerint a túszejtés tényét és a támadók számát a brjanszki hatóságok nem erősítették meg. A támadás elkövetőit hivatalos orosz források nem nevesítették meg.

Az RBK és Kommerszant című lap a közösségi médiában közölt felvételekre hivatkozva közölte, hogy a támadásért a felelősséget egy Orosz Önkéntes Hadtest nevű szervezet vállalta magára, amelyet az ukrán idegenlégióval és az Azov elnevezésű alakulattal szoktak összefüggésbe hozni. Mindkét orosz lap megemlítette, hogy Kijev elhatárolódott a történtektől.

orosz onkentes hadtest

(Fotó: Orosz Önkéntes Hadtest - Telegram)

Az ukrán határőrség is cáfolta, hogy ukránoknak köze lenne a brjanszki szabotázshoz

Az ukrán határőrszolgálat alaptalannak nevezte csütörtökön azokat az orosz vádakat, amelyek szerint az Oroszországi Föderáció területén "ukrán szabotőrcsoportok" működnének, hangsúlyozva, hogy ellenőrzés alatt tartja az ukrán-orosz határszakaszt.

"A helyzet Ukrajna és az agresszor ország határán továbbra is teljes mértékben ellenőrzés alatt áll, bár természetesen a helyzet meglehetősen nehéz, aminek elsősorban az Oroszország területéről érkező napi ágyúzás az oka. Az ellenség a határvonalat, illetve határterületünket, tüzérségi és kézi lőfegyverekkel, valamint repülőgépekkel lövi. Katonáink viszont felügyelik a teljes határvonalat, ellátják feladataikat, hogy megakadályozzák az inváziót és az ellenség provokatív akcióit.

Azzal kapcsolatosan, hogy most valamiféle ukrán szabotőrcsoportról beszélnek az orosz közvéleménynek Oroszország területén, azt tudom mondani, hogy Ukrajna nem agresszor, fő feladatunk a védelem és a megszálló ország elleni védekezés. Nem tudok semmit arról, hogy mi történhetett az Oroszországi Föderáció területén, mert egy terrorista ország valójában egy instabil entitás, amely szándékosan megpróbálhatja Ukrajnát hibáztatni mindenért" - fejtette ki Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos oroszországi brjanszki terület kormányzója Telegram- csatornáján azt állította, hogy ukrán diverzánsok hatoltak be a régióban lévő Ljubecsane községbe, és tűz alá vettek egy mozgásban lévő járművet, valamint civil túszokat ejtettek. Orosz források szerint állítóleg egy gyermek életét vesztette a támadásban.

A történteket az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságánál is kommentálták. Adrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője szerint az, ami a brjanszki területen történt, nem egyéb, mint oroszországi belső ellenállás. "Az úgynevezett Oroszországi Föderáció egy abszolút instabil entitás, rengeteg belső konfliktussal, etnikaival, társadalmival, politikaival. Valóban vannak olyan dolgok, amelyek magán az Oroszországi Föderáción belüli konfrontációról tanúskodnak" - jelentette ki.

Ezt azután mondta, hogy egy magát Orosz Önkétes Hadtestnek nevező szervezet vállalta magára a brjanszki akciót. Az Ukrajinszka Pravda közölte a csoportnak a Twitteren közzétett videofelvételét, amelyen egy tagjuk azt mondja, hogy nem az orosz lakosság, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök "rezsimje" ellen küzdenek. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy a csoport tavaly augusztusban jött létre olyan orosz önkéntesekből, akik Ukrajnáért harcolnak.

"Ez a nyilatkozat azt jelzi, hogy Oroszország népe kezd feléledni a véres Putyin-diktatúrával szemben" - jegyezte meg a szóvivő. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek