1 post
Skip to main content

Zelenszkij szerint Európának imádkoznia kell, hogy országa ne essen el, mert Putyin nem akar Ukrajnánál megállni

2023. február 20.
Letenye Média

Zelenszkij szerint Európának imádkoznia kell, hogy országa ne essen el, mert Putyin nem akar Ukrajnánál megállni

A háború nem tarthat a végtelenségig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint, aki a RAI 1 olasz köztelevízió híradójának adott interjút vasárnap este.
Az ukrán elnök kijelentései megelőzték Giorgia Meloni olasz kormányfő hétfői kijevi látogatását. Az olasz miniszterelnök a korábbi közlése szerint a háború első évfordulójára akar az ukrán fővárosba utazni.

Volodimir Zelenszkij a TG1 nevű esti tévéhíradónak adott interjú legelején leszögezte, hogy szerinte Oroszország nem tud jobban előrenyomulni: "nem olyan erősek, mint kezdetben, és mi sokkal erősebbekké váltunk" - jelentette ki. Hozzátette, az ukránok tudják, hogy vereség esetén mindent elveszítenek, otthonaikat, gyermekeiket, szüleiket.

orosz ukran haboru

"Nem félünk tőlük, senki sem fél tőlük, és (a háború) nem úgy halad, ahogy ők akarják" - hangoztatta.
Úgy vélte, nem számít, hogy régi vagy új invázióról van-e szó, azután, ami tavaly február 24-től, vagyis a háború kitörése óta történt, "nincs kompromisszum".

Arra a kérdésre, hogy az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornok úgy látta, a háborút egyik fél sem nyeri meg, Volodimir Zelenszkij nem kívánt reagálni. Annyit mondott: "a háború nem tarthat a végtelenségig, a modern korban nem húzódhat el évekig".

Elmondta, nem hosszú háborúban gondolkodnak, és Ukrajna győzelmével számolnak. Hozzátette, Kijev el akarja kerülni a helyzet "befagyását", amiként az 2014-ben történt. Azt hangoztatta, hogy a kidolgozott tízpontos béketerv a béke győzelmét hirdeti, amiért az oroszok következő generációi is hálásak lesznek.

Hozzátette, az európaiaknak azért kell imádkozniuk, hogy Ukrajna ne essen el, mivel abban az esetben a háború valóban európaivá válna, ezért kell megállítani Ukrajnában - jegyezte meg. Kifejtette, a háború azonban jelenleg is az európai kontinensen zajlik, és ahogy múlik az idő, Európa és az egész világ látja, mi történik, hol van az igazság.

"Látják, hogy ő (Vlagyimir Putyin) nem akar Ukrajnánál megállni" - mondta az ukrán elnök. (MTI/Sárközy Júlia, Róma)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek